Solrosen

Den vackra, lättodlade och delikata!

Den vackra solrosen är en av våra mest lättodlade sommarblommor. Trots det är den kanske lätt att glömma bort bland alla andra frestelser och nyheter i vårens fröutbud. Men bland dessa ståtliga, lysande och tåliga blommor finns mängder av spännande sorter att tapetsera täppan med. Dessutom glädjer vi småfåglarna med de sparade frökakorna eller njuter själva av nykokta knoppar – en delikatess bland sommarprimörerna!

no ingress style catch

Vad använder man solrosorna till?
De lyser upp trädgården med sin gula färgskala, ger lä åt andra plantor, skapar höjd och rumskänsla och kan bli imponerande i storlek.

Solrosor är underbart vackra till snittblommor och de låga sorterna passar mycket fint i krukor.

Häng buketter upp och ner på tork och sätt ut till småfåglarna på vintern, eller använd dem i vackra arrangemang inomhus.

Torka frökakorna och häng ut till fåglarna på vintern.

Koka blomknopparna ca 5-10 minuter och ät som ljuvlig sommarprimör, med smält smör och citron.

Behåll en del av de torkade fröerna i frökakorna själv och så solrosskott i små vindruvsboxar under vintern. Godare superfood får man leta efter!

 3 sorter
’Wilde mixture’ är en mix av manshöga solrosor i flera färger och varianter. Sorten ’Ice cream’ har en vackert vaniljgul färg, blir hög och förgrenar sig fint. ’Moonwalker’ är som namnet antyder en bra sort att satsa på om man vill ha riktigt höga solrosor! Ger också flera blommor per stjälk.

Odlingstips

Solrosor blir oftast bäst om man direktsår när jorden börjar bli uppvärmd på våren. OBS! Har man problem med sniglar är det nödvändigt att förgro inomhus. Sniglar älskar verkligen de små solrosskotten!

Är man ivrig att komma igång kan man lägga lite fiberduk över jorden en till två veckor före sådd, för att värma upp jorden. Ogräsrensa, så och lägg därefter tillbaka fiberduken tills plantorna kommit upp ordentligt och risken för nattfrost är över.

Tänker man sig en häck, kan det vara förnuftigt att förkultivera en pluggbox med solrosor för att på så vis kunna fylla på om det är några frön som inte gror. På så vis slipper man hål i häcken.

Solrosor vill stå soligt i någorlunda skydd för kraftiga vindar och behöver rejält med näring och vatten för att bli stora och fina.

Recept på kokta solrosknoppar
Beräkna ca 4-5 knoppar per person.
Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta.
Lägg knopparna i det kokande vattnet och låt koka ca 5-10 minuter.

Låt dem rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa dem i citronsmör (smält smör smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd.

Tips

Inte bara småfåglar tycker om solrosor! De lockar även till sig humlor, bin och fjärilar och bidrar på så vis till den eftertraktade mångfalden i trädgården.

- - -

Har en stjälk brutits av i vinden? Kasta inte bort blomman utan låt den få ett andra liv som ett vackert blickfång i fågelbadet.