Skapa din örtagård

Ett kryddigt nöje!

Med korgen i högsta hugg kliver min lilla dotter bestämt ut i trädgården. Hon har fått ett uppdrag och hon tar det på största allvar; här ska plockas kryddor till middagen. Efter en stund kommer lillan in med korgen fylld av timjan och ätliga blommor som vi ska ha i salladen. Det ska bli fisk till middag och då gäller det att det blir vackert även för ögat när maten ställs på bordet.

I kryddlandet samsas timjan, salvia, lavendel, oregano, mynta, citronmeliss och många andra kryddor med smultron och ätliga blommor som nejlikor, penséer, lavendel, ringblommor, tagetes och blåklint. Risken för att komma in med fel krydda minimeras om du använder dig av små skyltar där det står vad som växer var. Vissa kryddväxter som till exempel mynta kan snabbt ta över ett helt kryddland eftersom den sprider sig med rötterna som skjuter iväg åt sidorna. För att komma ifrån det problemet är det bra att plantera dem i en hink med borttagen botten.

Och just eftersom de flesta kryddväxter älskar väldränerad jord är det även tacksamt att odla dem i stenpartier. Till detta passar planteringsjord uppblandad med sand alldeles ypperligt. De kryddor som trivs bättre i mer välgödslad och fuktighetshållande jord kan planteras tillsammans i framkant på rabatten. Till detta lämpar sig vanlig planteringsjord, gärna uppblandad med lite kogödsel, utmärkt.

Gör så här: Skapa din örtagård

1. Välj ut en plats där solen ligger på större delen av dagen.

2. Bygg upp en kulle med hjälp av stenar, grus och planteringsjord uppblandad med sand.

3. Gör en liten rabatt i framkanten av stenpartiet och fyll den med mer näringsrik jord, till exempel planteringsjord uppblandad med kogödsel.

4. Plantera ut de kryddor som föredrar mer kväve i den näringsrika jorden i stenpartiets framkant, till exempel basilika, mynta och citronmeliss. Övriga kryddor placeras i stenpartiets mer väldränerade jord. På kullens baksida passar smultron alldeles utmärkt eftersom även de älskar väldränerad jord men inte behöver fullt så mycket jord.

5. Håll planteringen fuktig till dess plantorna har etablerat sig.

Tips

Tack vare att de flesta kryddor trivs i väldränerad jord passar de utmärkt att odla i kruka. Välj gärna en lite större kruka och kombinera kryddväxter med ätliga blommor.

---

Om du använder planteringsjord utan extra gödsel och märker att tillväxten avstannar efter några veckor är det klokt att tillsätta gödsel eller täckodla med gräsklipp. Då det gäller gräsklipp tillför det inte endast näring utan det hindrar även jord från att skvätta upp på bladen när det regnar kraftigt.

---

Om du inte vill ha ett stenparti går det precis lika bra att odla kryddväxter i krukor eller pallkrager. Tänk på att placera kryddorna på en plats i trädgården där solen ligger på större delen av dagen.