Såband

Genvägen för oss odlare som gillar ordning och reda i raderna

I raka rader växer de… morötterna jag sådde i våras. Allt jag har behövt göra är att se dem titta upp ur jorden, vattna och gödsla lite försiktigt ibland. Inte en enda gång har jag gått ner på knä i landet och fundersamt tittat efter vilka små blast som ska lämnas kvar och vilka som ska ge plats för att låta de andra växa.

Min mamma odlade nästan alla grönsaker vi behövde under året, när jag växte upp. Hon var absolut inte lat men en sak gjorde hon som jag inte förstod när jag var liten men som jag helt klart förstår idag. Hon använde sig av såband när hon odlade morötter och rödbetor. Det kanske tycks som ett litet problem att behöva gallra men när jag återigen står där med ändan i vädret och funderar över vilka av de små spröda plantorna som ska gallras bort går det upp för mig vilken nyttan med såband är… Plantorna hamnar på jämna avstånd från varandra och dessutom går det makalöst fort att så.

Gör så här: Såband

1. Börja med att förbereda jorden för sådd och gör en 1 cm djup såfåra där bandet kan läggas ner. Vattna i fåran, då fäster det lätta bandet lättare och flyger inte runt i vårvinden.

2. Vattna noga och fyll sedan på med ett 1 cm tjockt lager jord. Eftersom pappret suger åt sig av fukten i jorden är det extra viktigt att vattna rikligt vid såbandssådd!

3. Riv såbandet i lagom längd och placera ut i fåran. Sträck ut det med hjälp av till exempel stenar i var ände.

4. Vattna

5. Täck såbandet med jord. Vattna därefter igen.

6. Täck med fiberduk.

Tips

Om du odlar du morötter är det bra att använda fiberduk från det att såbandet kommer i jorden tills det att morötterna ligger på tallriken. Morotsflugans larver är ett gissel men med fiberduk går det att komma runt problemet.