Häng med på årets Så-a-long!

Vad, när, hur?

En Så-a-long är en aktivitet där vi – du, jag och våra Så-a-long ambassadörer –odlar två utvalda fröer tillsammans! Här kan alla vara med, nybörjare eller proffs, balkongodlare eller frilandsodlare, alla är välkomna. Så häng med på årets Så-a-long!

Så-a-long gör vi tillsammans med odlarvänner som älskar att odla och inspirera fler att ha kul med odlingen. Hela odlingsprocessen från frö till skörd kan du följa på Instagram under hashtagen #såalong och hos våra ambassadörer. Här kan vi följa varandras odlingar, ge tips och hjälpa varandra att lyckas. Under vecka 16 kommer vi och våra Så-a-long ambassadörer tävla ut fröpåsar av de sorter vi kommer att odla tillsammans. 

I år odlar vi solros och plocksallat


Solros 'Velvet Queen' och Sallat 'Skilton'


’Velvet Queen’
 
är en hög och lättodlad solros med röda blommor. Sorten ger höga palmliknande plantor med massor av blommor. Solrosor trivs på en solig plats och behöver ha god tillgång till vatten och näring under hela säsongen. Det är viktigt att stötta upp plantorna så att stjälkarna inte går av. Blommorna är fantastiska i bukett och om du låter dem stå kvar i trädgårdslandet kommer fåglarna njuta av solrosfröna!

’Skilton’ är en riktigt krispig och frodig plocksallat med lätt flikade blad. Sallat är lättast att odla på våren eller sensommaren eftersom den inte trivs lika bra under den varma sommaren. Sallaten kan odlas i pallkragar, köksträdgårdar, krukor eller hydroponiskt, i rader eller mönster. Sallat kan sås flera gånger under hela säsongen så att det alltid finns färska blad att tillgå. 

Organisk kant

Lär känna våra Så-a-long ambassadörer 


Så-a-long är en aktivitet som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Odlarvänner i hela Norden är med! Det vi alla har gemensamt är glädjen till odling. Du kan hitta alla inläggen under hashtagen #såalong. 

För att du ska lära känna våra Så-a-long ambassadörer lite bättre har vi ställt ett par frågor till dem. 

1. När uppstod ditt odlingsintresse?
2. Har du någon favoritblomma eller grönsak som du måste ha i trädgården varje år? 
3. Kan du beskriva din trädgård eller odling med fem ord?
4. Har du några tips du vill dela med dig av?


I Sverige
får du följa Isak, Emelie, Patricia och Simone

Isak driver kontot @isaksodling

Isak - isaksodling

1. Mitt odlingsintresse började när jag var 13–14 år, då hade min mormor köpt en tomatplanta till mig. Jag tyckte att det var riktigt spännande att få se resultatet från en planta till skörd. Efter det så har det bara rullat på. För två år sedan fick jag ett växthus av min morfar. Nu blir planerna bara större och större. 

2. Mina två favoritgrönsaker just nu är gurka och tomat. Det växer superbra i mitt växthus under somrarna. 

3. Om jag beskriver min odling med 5 ord så är den: fantasifull, fantastisk, glädjespridande, kreativ och lugn. 

4. Våga ta steget att testa! Det kan inte bli värre än att man misslyckas. Man lär sig utav sina misstag och skulle man misslyckas så kan man oftast få tag i plantor på andra sätt. Våga ta klivet och testa, det är inte så svårt som man tror. 


Emelie driver kontot @odlargladje_

Emelie - Odlarglädje_1. Mitt odlingsintresse började när jag flyttade till min första egna lägenhet. En liten etta, utan balkong, men där köket blev fullt med små plantor. 

2. En favoritgrönsak som jag odlat från första gången är gurka. Jag älskar verkligen egenodlad gurka och en sort som blivit favorit är 'Passandra'. 

3. Jag skulle beskriva min trädgård här hemma som färgglad, mysig, levande, blomstrande och full med godsaker. 

4. Jag vill verkligen tipsa alla där ute om att börja odla oavsett om du bor i lägenhet eller hus. Det är så fridfullt och att äta sin egen skörd är så mycket godare än att köpa och det finns mycket du kan odla även inomhus. 

Patricia driver kontot @fru_tradgardsodling

Patricia - fru_tradgardsodling

1. När jag var liten följde jag alltid med min mormor och morfar i Portugal till deras lantställe. Där hjälpte jag till med potatisskördar och spritning av bönor. Min morfar hade alltid så underbart fina tomater, men framförallt saftiga och goda. Jag åt aldrig godis som liten, utan jag ville alltid ha en av morfars tomater att tugga på. Där någonstans satte sig odlingsroten i mig. När jag sedan skaffade hus som vuxen ville jag att mina barn skulle få uppleva samma grönsakslycka, så där och då bestämde jag mig för att satsa på odlingen 100%.

2. Vilken svår fråga, jag har alltid flera grönsaker jag inte kan vara utan. Jag älskar utmaningar, så kål har verkligen blivit en sådan där grönsak jag inte kan vara utan. Prövar gärna nya sorter varje år. Men min favorit är savoykål.

3. Fem ord som beskriver min trädgård / köksträdgård: Pallkragar, växthus, ekologiskt, egenodlat, glädje.

4. Ett tips jag vill dela med mig är att ha roligt när du odlar, våga misslyckas & våga prova. Det finns inget rätt och fel. Jag har lärt mig mycket av mina misstag och även mycket av mina framgångar. Det som funkar för mig kanske inte funkar för någon annan, så våga hitta det som funkar för dig.

Simone driver kontot @vagenmotsjalvforsorjning

Simone - vagenmotsjalvforsorjning1. Jag växte upp med att det alltid fanns egna bär och svamp i frysen och hemgjord sylt i kylen, även om vi bodde i lägenhet fanns andan av att göra själv i högsta grad. Den andan ökade med i takt med att jag såg tv-program om olika varianter av självhushåll. Vi bodde fortfarande i lägenhet med liten balkong som tillslut var hem för sådär 20 olika grödor, allt från sockerärt till en krusbärsbuske. Tids nog flyttade vi till hus och på några år hade trädgården omvandlats en härlig grönsaksoas. 

2. I min trädgård finns det en grönsak jag inte kan tänka mig att vara utan; tomaten! Tomaten är så varierad i både smak och form samtidigt som den går att använda på ofantligt många sätt.

3. Min trädgård skulle jag beskriva som kompakt, givande, varierande, glädjefylld och kaos. Allt på samma gång! 

4. Mitt tips till dig som odlar eller är sugen på att börja är att våga testa! Våga gå utanför ramarna för att se vad som händer, det värsta som kan hända är att du lärt dig något nytt. 

Organisk kant

I Norge får du följa Dennis, Anne och Espen


Dennis driver kontot @spiselihage


Dennis - spiselihage1. Jeg har alltid hatt en sterk interesse for nyttevekster. Planter man kunne spise av er jo mye bedre enn de andre tenker jeg. I hele mitt liv har jeg lurt på hvorfor folk skulle ha et vanlig tre i hagen, når man heller kunne ha et frukttre? Mateventyret startet for fullt i 2018 da jeg kjøpte egen bolig – en eldre landbrukseiendom i Stavanger. 

2. 
Uten tvil må man jo ha grønnkål i hagen. En supersunn grønnsak som virkelig gir mengder med mat til både meg og hønene. Enkel og hardfør å dyrke.

3. Spiselig, nyttig, dekorativ, fredelig og omsorgsfull ovenfor naturen.

4. Å dyrke selv er så enkelt! Alle har mulighet til å gjøre det, uansett alder og uansett plass. Du trenger ikke en stor hage for å dyrke deg noe spiselig. En balkong er faktisk mer enn stor nok. Og om du ikke har balkong så har en ihvertfall en vinduskarm. Det er alltid muligheter. Det beste med å ha sin egen spiselige hage er at jeg kan gå ut terrassedøren og høste det jeg trenger til middag. Det er en luksus jeg unner alle, for det gjør noe med oss mennesker når vi dyrker vår egen mat. Så et frø i år! Nelson garden har mange frø å velge i!

Anne driver kontot @annemorshage

Anne - Annemorshage1. Startet som barn med en liten hage sammen med mor og far. Husker at det var gresskar og kornblomster som var det aller første jeg sådde. Kjenner enda lukten av nye gresskarspirer! På 80-tallet (da jeg ble ordentlig voksen) laget jeg meg drivhus og innredet sårom i kjelleren, og ungene mine vokste opp i drivhus og hage. Nå som jeg er pensjonist kan jeg bruke så mye tid jeg vil på dyrking og har etter hvert blitt nesten selvforsynt på både grønnsaker og en stor mengde frø. Tenker det er viktig at så mange som mulig kan oppleve gleden ved å dyrke sin egen mat, og også i et beredskapsperspektiv kan det være fint at vi har en viss kunnskap om å kunne dyrke egen mat! Så er det all terapien vi får ved å se et frø vokse, å kunne være ute i frisk luft, bruke kroppen og virkelig nyte det når vi kan høste fruktene av arbeidet!

2. Jeg har mange favoritter i hagen, blant dem er grønnkål, bønner, erter, salater, spiselige blomster og gresskar i ulike farger og fasonger.

3. Hagen min er litt rotete og raus og den er stadig i endring. Liker best når den strutter av farger og mat i juli, august. Har stor variasjon i hva jeg dyrker.

4. Tips jeg ønsker å dele  må være å ta vare på alt organisk avfall og lage det om til god jord!


Espen driver kontot @skarpihagen.no

Espen - skarpihagen1. Jeg fikk mitt første blomsterbed da jeg var 6 år gammel, og ble oppmuntret av min mormor og foreldre som alltid holdt på ute i hagen. Siden den gangen har jeg hatt planter i livet mitt, og dyrket masse forskjellig både inne og ute.

2. Kan jeg velge to? Her er det ingen sommer uten Cobaea og Luktert. Jeg synes det nesten er litt urettferdig mot alle de andre blomstene og plantene jeg også er så glad i:-)

3. Raus, inkluderende, mangfoldig, frodig og grenseløs

4. Ja, alltid:-) Gi aldri opp hvis du mislykkes med en plante eller et dyrkeprosjekt. Noter hva som gikk galt, juster fremgangsmåte og forsøk igjen. Planter har et grunnleggende ønske om å leve, så de vil vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg på veien til å lykkes.

Organisk kant

I Danmark får du följa Louise och Nanette


Louise driver kontot @futuregarden.dk

Louise - futuregarden.dk1. Min interesse for have har jeg haft siden jeg købte huset i 2003, men det seneste år har det ændret retning mod mere selvforsyning, bæredygtighed og dermed mere klimavenlig have.

2. Favoritplanter har jeg mange af, men den fine tallerkensmækker må jeg have hvert år.

3. Bæredygtig, insektvenlig, skovhaveinspireret, spiselig og HYGGELIG

4. Tallerkensmækker overraskede så positivt med dens mange anvendelsesmuligheder - f.eks. kan dens frø syltes og spises som kapers, virkelig lækkert.  

Nanette driver kontot @storbybonden

Louise - storbybonden1. Som kun 22 årig blev jeg ejer af min første have. Jeg havde købt en skøn villa fra 1930. Den tilhørende have, skulle blive startskuddet til en verden, som jeg aldrig havde troet, at jeg ville blive bidt af.

2. En absolut favorit grøntsag er artiskokker, som jeg dyrker for deres majestætiske udseende og for biernes skyld. Dens violette blomst er helt ubeskrivelig smuk.

3. Æstetisk, insektvenlig, frodig, nostalgisk og sanserejse.

4. I min måde at indrette haven på, forsøger jeg at skabe mange forskellige haverum. Hertil bruger jeg hække og træer, både stedsegrønne og løvfældende, hvilket man ikke skal være bange for. Det giver haven karakter og tiltrækker nyttedyr.

Häng med! Nu sår vi tillsammans!