Odla din egen Vitlök

God, nyttig och lätt att odla

Vitlök höjer smaken på många maträtter. Att odla och skörda den själv ger dessutom en känsla av Medelhavet där hemma.

Säg vitlök och du får genast starka kommentarer tillbaka. Få grönsaker väcker så mycket känslor som denna. Anledningen är säkerligen dess karaktäristiska smak – och lukt. Samtidigt är vitlöken en bas i mångas huskurer och fungerar som medicin för kroppen. Den kan bland annat skydda mot svamp och virus.  

Plantering

Lök trivs verkligen inte i för fuktig jord, så se till att du har en dränerad plats för lökarna. Jorden ska vara mullhaltig och kalkrik. Vitlöken odlas som en klyfta som du sätter i jorden, helst på hösten i oktober- november, för skörd nästa sommar. Att vintern är kall spelar ingen roll, vitlöken är mycket tålig. Sätt klyftan 5–10 cm djupt och ha cirka 15 cm mellan varje klyfta.  

Så växer den

En klyfta ger en hel vitlök. Den kalla jorden som klyforna ligger i under vintern är viktig för vitlöken. Får lökklyftorna ingen kyla så bildas ingen ny lök med klyftor utan en bara en hel lök. 

Förvaras

Löken ska helst torka utomhus och förvaras sedan upphängd på en torr och luftig plats. Den håller då i cirka 6 månader.

Tips

Blasten på vitlöken kan faktiskt användas som gräslök, fast med lite vitlökssmak i.


Kul att veta

Huskurerna för att få bort vitlöksdoften i andedräkten är många. Ett av de vanligaste är att tugga på persilja, basilika, mynta och timjan.