Odla snabbväxande blommor

Något att glädjas åt under tiden du odlar ditt tålamod

Man brukar säga att en trädgård inte går att skynda på, att den lever sitt eget liv och att det största man odlar är sitt tålamod. Detta är sant, men som tur är så finns det vissa små genvägar att ta under tiden du väntar på att den där drömträdgården ska växa till sig. Hos mig blir det ingen riktig sommar utan krasse, ringblomma, luktärt, tagetes, solros och rosenskära. Hos dig kanske det är helt andra sommarblommor som gäller men när man väl har fastnat för något är det svårt att låta bli att odla dem igen. Det kanske inte är så konstigt att mormor odlade den där indiankrassen, år efter år. För henne blev det helt enkelt inte någon riktig sommar utan den!

De flesta sommarblommor går utmärkt att så på friland, men för att skynda på blomsterfägringen ytterligare kan du förodla dem. Bredså i odlingstråg och plantera ut när risken för frost är över. Jag brukar förodla en del och så en del på friland för att på så sätt förlänga säsongen. Det går fort och enkelt att skapa intressanta blickfång i sin trädgård med hjälp av de snabba sommarblommorna.

 

Gör så här: snabbväxande blommor

Bygg ett växtstöd och låt luktärterna klättra upp i det.

---

Sätt solrosorna mot en södervägg och gödsla dem rejält för att få höga, stora blommor att njuta av under sensommaren. Under solrosorna är det fint att sätta andra gula sommarblommor som till exempel ringblommor och tagetes.

---

Gör en liten blomsteräng i ett hörn av trädgården där du låter gräs, vallmo, blåklint, ringblommor och blomsterlin växa sig höga.

---

Låt krasse slingra sig upp i staketet för att göra det mer levande.