Odla luktärter

Mormors favorit

Luktärt… Bara namnet får mig att tänka på min mormor som gick och pysslade med sina älskade blommor hela somrarna. Idag är det jag som har tagit över den sysslan och jag har god hjälp av mina små troll. De plockar bukett efter bukett med blommor som pryder vårt hem med både fägring och doft. Luktärten har den egenheten att ju mer blommor man plockar, desto fler blommor får man. Här kan man tala om att ha kakan och äta upp den på samma gång.

Den här underbara annuellen har dock känsliga rötter, precis som alla andra ärtväxter, och behöver därför lite extra djupa odlingskärl. Det går till exempel alldeles utmärkt att odla luktärter i toarullar även om jag brukar använda Rootrainers® som passar speciellt bra till just ärter.

Odla luktärter i Rootrainers®

1. Sätt ihop krukcellerna och placera dem i ställningen.

2. Fyll på med jord och fukta med vatten.

3. Så fröna efter beskrivningen på fröpåsen.

4. Sätt på locket. På så sätt skapas ett litet drivhus som skyndar på groningen av fröna.

5. Placera alltid Rootrainers® så att det blir en luftspalt mellan drivhusets botten och underlaget. Ta till exempel hjälp av brädbitar eller upp och nedvända krukor.

6. När plantorna tittar upp tas locket bort och odlingen placeras ljust.

7. Ärtskotten ska toppas när de har fått sitt andra riktiga bladpar. Då förgrenar sig plantorna och kan på så sätt bilda än fler blommor. Se till att de har något att klättra på, till exempel en blomsterpinne, om de börjar dra iväg på längden.

8. Avhärda plantorna när risken för nattfrost är över.

9. Plantera ut luktärterna och bygg någon form av klätterstöd till dem – njut av fägringen!

Rootrainers®

Rootrainers® är ett litet minidrivhus som innehåller djupa krukceller. I cellerna finns små spår som leder rötterna rakt ner. När rötterna sedan växer ut ur dräneringshålen sker en luftbeskärning – rotändarna torkar ut och då bildas nya rötter högre upp. Även dessa sidorötter följer spåren rakt ner och luftbeskärs. På så sätt förhindras rotsnurr, ett problem som ofta uppstår vid odling i en vanlig kruka. Då luftbeskärs inte rötterna och de kan istället snurra ihop sig. Vid omplantering måste du då dela upp rotsnurren, vilket gör att plantan blir stressad och får en sämre start. I Rootrainers® är dessutom krukcellerna öppningsbara och du kan varsamt lyfta ut de små pluggarna så att de känsliga rötterna inte tar skada.