Odla i växthus

Köksträdgårdens hjärta

I flera år drömde jag om ett växthus och när jag fyllde 30 år blev den drömmen sann. Ett växthus som jag inte i min vildaste fantasi kunde tro skulle kunna bli mitt stod nu på min tomt! Med inspiration från de gamla viktorianska växthusen i England tog det form, med gamla bubbliga fönster och putsad mur. Redan det där första året förstod jag att växthuset betyder mer för trädgården än jag någonsin hade kunnat ana. Ett växthus är inte bara vackert, det är köksträdgårdens hjärta!

Odla i markbädd

För att undvika sjukdomar och skadedjur i växthuset byter du ut jorden varje eller vartannat år. Gräv ur jorden på hösten, städa växthuset, tvätta med såpvatten och fyll på med ny jord så är det bara att sätta igång på våren. I ett växthus utan uppvärmning kan du inte plantera ut tomater och andra frostkänsliga plantor innan risken för nattfrost är över.

 

Odla i varmbänk

På vårvintern fyller jag växthusets odlingsbänkar med obrunnen gödsel. På så sätt skapar jag varmbänkar där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan skördas långt innan vårvärmen har lyckats rå på tjälen utanför. Efter någon vecka börjar jag även förodla grönsaker och blommor i bänkarna, bland annat rödbeta, mangold, kål, lök, tagetes och luktärt. Dessa får sedan flytta ut i köksträdgården när risken för nattfrost är över. När de förodlade grönsakerna och blommorna har flyttat ut och sallaten, spenaten och de andra ljuva primörerna är uppätna finns utrymme för de förodlingar som fram till nu har fått hålla sig inomhus, mina tomat-, paprika-, chili-, melon- och kronärtskocksplantor. Dessa behöver längre tid på sig att utvecklas, så de sår jag inne i stugvärmen redan i februari.

När hösten kommer gräver jag ur bänkarna och får på så sätt väl brunnen gödsel till köksträdgården. Cirkeln är sluten och till nästa vår kommer det ny gödsel som ska brinna och ge oss tidig skörd av späda grönsaker. Inte illa för ett hus av glas!  

 

Odla i kruka

Fördelen med att odla i kruka i växthuset är att det är enkelt att byta ut jorden varje år och därmed undvika insektsangrepp och sjukdomar. Nackdelen är att jorden i en kruka snabbt torkar ut och att volymen dessutom är begränsad, vilket gör att även näringen fortare tar slut. Genom gödselvattning kan du dock även i kruka få rejäla skördar av till exempel tomater och andra grönsaker.

 

 

Tänk på

På sommaren är det viktigt att vädra och skugga i växthuset för att det inte ska bli alltför varmt. Skuggar gör du antingen genom att måla fönstren med kalk eller genom att hänga upp ett genomsläppligt tyg, till exempel en fiberduk eller en spetsgardin.


Odla i varmbänk – steg för steg

1. I februari-mars är det tid att fylla växthusets odlingsbänkar med obrunnen hästgödsel och vattna med 60-gradigt vatten för att få igång varmbänkarna. Lägg sen på fönster och ovanpå dem bubbelplast för ytterligare isolering.

2. Efter 1-2 veckor kontrollerar du att processen har kommit igång och bänken har börjat brinna. Detta gör du enklast med hjälp av en jordtermometer. Har det inte blivit varmt i bänken, runt 40-60 grader i mitten, måste den grävas om och återigen vattnas med varmt vatten.

3. När bänken brinner och ger ifrån sig värme täcks ytan med ett 10 cm tjockt lager jord och sen är det tid för sådd! Se till att ramen är så pass hög att plantorna ledigt kan växa till 20 cm höjd utan att nudda fönstret som täcker bänkarna. Vattna och lägg åter på fönstren. Täck över dem med bubbelplast om nätterna. Temperaturen ska ligga på cirka 15-20 grader för att plantorna ska trivas – blir det varmare än så måste bänkarna luftas genom att en kil sätts in mellan fönster och bänk. När dagarna blir varmare kan du låta fönstren vara på glänt hela tiden och när risken för nattfrost är över kan fönstren tas bort helt. Låt plantorna husera i växthuset en vecka längre än du har planerat, för att minimera risken för bakslag.

4. Nu är det äntligen dags att plantera ut de förodlade plantorna och i stället fylla bänkarna med tomater, gurka, paprika eller vad du nu vill odla i ditt växthus.

5. På hösten tömmer du ut den brunna gödseln ur varmbänken och lägger den på din gurklist eller odlingslimpa. Det fungerar även utmärkt att använda den som jordförbättring till trädgårdslandet eller pallkrageodlingen. Städa ur växthuset ordentligt och tvätta rent med såpvatten för att slippa ohyra och sjukdomar till nästa odlingssäsong.