Odla i pallkrage

Det bekväma sättet att odla

Allt blir enklare när du odlar i pallkrage! Det är enkelt att rensa ogräs, det är enkelt att ha koll på ohyran, det är enkelt och smidigt att täcka odlingarna med fiberduk och dessutom värms jorden upp snabbare om våren. Jag kan verkligen inte komma på någon nackdel med att odla i pallkrage, förutom det faktum att de är så små. Men som någon klok person en gång sa: Är de små, tar man två!

Min köksträdgård kommer i huvudsak att bestå av pallkragar eller egna lådor i olika utformningar, just för att det är ett så arbetseffektivt sätt att odla. Det brukar sägas att det inte går att få till en köksträdgård värd namnet på en säsong, men jag håller verkligen inte med. På en vecka kan du bygga upp en hel köksträdgård och det behöver inte ens kosta skjortan.

Gör så här: Odla i pallkrage

1. Se till att ytan där köksträdgården ska ligga är plan. Rensa bort uppstickande stenar, grenar och annat skräp. Täck den tilltänkta odlingsplatsen med marktäckväv.

2. Placera ut pallkragarna, minst två i höjd, gärna tre till grönsaker med djupa rotsystem, till exempel rotfrukter så som morötter och palsternacka.

3. Fyll på pallkragen med jord, nästan ända upp till kanten. Får du tag på hästgödsel är det bra att fylla till hälften med detta och resterande del med jord. Om gödseln inte är brunnen kommer den i början av säsongen ge värme till odlingen, vilket är ett stort plus eftersom växterna gärna har det lite varmt om fötterna men något svalare om huvudet. Dessutom dör ogräsfrön när gödseln brinner. Tips! Läs mer om gödsling här.

4. I gångarna mellan pallkragarna kan du välja att täcka markduken med täckbark, grus eller trädgårdsplattor – allt efter smak och ekonomi.

5. Sen är det bara att börja odla!