Odla gurka

Barnens favorit!

Det finns inget mina barn längtar efter så mycket som just gurkorna. De letar ivrigt igenom fröpåsarna när de kommer på våren, i jakt efter det enda viktiga - Gurkfröerna! Fort ska de ner i jorden och ser jag inte upp har jag helt plötsligt en faslig massa krukor fyllda med diverse gurkor som ingen kan skilja åt på fönsterbrädan. Det visar sig visserligen tids nog vilken sort som sattes var, men hade jag fått önska skulle jag åtminstone veta var växthusgurkan sattes, så att de har en chans att hamna just i växthuset, där de hör hemma. Men, men… det är synd att klaga på den hjälp man får av sina små trollungar. När gurkan väl har kommit i jorden avtar nämligen snabbt intresset för odling. De har gjort sitt för i år och nu är det (enligt dem) bara att vänta på skörden av sitt arbete. Mor i huset vet dock bättre. Det krävs lite mer jobb än så för att få fram en strid ström av gurkor att skörda under sensommaren/hösten.

Gurka förodlas med fördel i djupa krukor, till exempel Rootrainers®, eftersom de har känsliga rötter som lätt skadas vid omskolning och utplantering. Gurkplantor är även extra mottagliga för något som kallas rothalsröta. Rothalsröta orsakas av en svampsjukdom som kommer in i växten och bryter ner den inifrån. Eftersom svampsporerna trivs i fuktig jord blir det ofta ett problem just vid gurkodling. Jag brukar strö ett tunt lager vermiculite ovanpå jorden, den hjälper till att hålla fukten utan att jordytan är blöt, även ett lager sand fungerar.

Odla i kruka

En gurka som odlas i kruka behöver tillgång till cirka 10 liter jord. Om det är en växthusgurka du har valt placeras denna inne i växthuset, medan frilandssorter kan ställas på en varm och vindskyddad plats i trädgården. I en kruka är tillgången på näring begränsad och du måste tillsätta näring i flytande form efter några veckor. Gurkan vill dessutom gärna ha något att klättra på, allt eftersom den växer. En spaljé fungerar utmärkt och dessutom är det enklare att beskära och skörda gurkan när den växer i bekväm arbetshöjd.

 

 

Odla i pallkrage

För att odla gurka i en pallkrage behövs två kragar på höjden så att rötterna får ordentligt med plats att breda ut sig på. I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa brukar jag sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

Vid odling av gurka i pallkrage måste du också välja någon av frilandssorterna, de är mer tåliga för väder och vind. Vid plantering strör du 1 cm tjockt lager sand eller fint grus kring rothalsen. Vattna noga och se till att plantan har någon form av klätterstöd att klättra på. Tack vare klätterstödet slipper du jordiga gurkor och det är enklare att se vad som ska beskäras. Gurkan bildar nämligen en rad sidoskott från huvudskottet och dessa ska beskäras till andra bladparet för att ge plantan kraft att koncentrera sig på att göra gurkor istället för att växa sig så stor som möjligt. Gallra bort vartannat gurkämne för att få en jämnare tillgång av mogna gurkor. Det går även bra att odla växthusgurka i kallbänk, det vill säga en bänk med fönsterlock, men var noggrann att lufta varma dagar eftersom det snabbt kan bli väldigt varmt under glaset. I en kallbänk är klätterstöd inte möjligt utan gurkan får växa utefter marken, ovanpå ett lager halm.

Oavsett om gurkan odlas i pallkrage, växthus, kruka, kallbänk eller på friland kommer de, rätt skötta, att ge en strid ström av söta gurkor hela sommaren. För handen på hjärtat. Vad vore en sommar utan möjligheten att knapra på en gurka när man ser över sina odlingar eller funderar över vilken middag som ska tillagas? Inte mycket, om du frågar mig.

Rootrainers®

Rootrainers® är ett litet minidrivhus som innehåller djupa krukceller. I cellerna finns små spår som leder rötterna rakt ner. När rötterna sedan växer ut ur dräneringshålen sker en luftbeskärning – rotändarna torkar ut och då bildas nya rötter högre upp. Även dessa sidorötter följer spåren rakt ner och luftbeskärs. På så sätt förhindras rotsnurr, ett problem som ofta uppstår vid odling i en vanlig kruka. Då luftbeskärs inte rötterna och de kan istället snurra ihop sig. Vid omplantering måste du då dela upp rotsnurren, vilket gör att plantan blir stressad och får en sämre start. I Rootrainers® är dessutom krukcellerna öppningsbara och du kan varsamt lyfta ut de små pluggarna så att de känsliga rötterna inte tar skada.


Odla gurka i kruka

Gör så här: