Odla chili

Hettan har kommit till Sverige för att stanna

Det växter så det knakar om det i mitt köksfönster. Chiliplantorna har nyligen fått byta krukorna till mjölkkartonger och nu kan jag riktigt se hur de sträcker på sig och njuter av livet. Jag ser verkligen fram emot sommarens ljumma grillkvällar med hemodlade, ugnsrostade grönsaker och het chilimarinad till köttet. I år ska jag även testa att torka överskottet för att ha chili till vinterns heta grytor. Tänk vilken lyx att kunna använda sig av sin egen chilipeppar när vinterstormarna viner runt husknuten. Då ska jag tänka på daggvått gräs, kvittrande fågelsång och ljumma vindar.

chili_BT1Min chilikarriär började i matvarubutiken med en spansk peppar som jag tog fröer ifrån. Intresset tog fart och jag har nu testat många sorter. I år är det ’Hot Lemon’, ’Jalastar’ och ’Jamaican Bell’ som intagit min fönsterbräda i väntan på att få komma ut.

Gör så här: Odla steg för steg

1. Fyll en kruka med såjord och så fröna. Strö över vermiculit eller ett 0,5 cm tjockt lager såjord. Fukta med vatten från en sprayflaska och placera odlingen varmt, till exempel över ett element eller på en värmematta (chilifrön gror inte under 20 grader). Ett minidrivhus är att föredra för att hålla fukten på jämn nivå.

2. Då fröna har grott, det kan ta allt från 7 till 30 dagar beroende av sort, ska de flyttas till en svalare och ljusare plats så att de inte blir långa och rangliga. Extrabelysning underlättar för att få kraftiga plantor.

3. När rötterna börjar titta ut under krukorna och plantorna har fått två bladpar efter hjärtbladen behöver de skolas om till större krukor, fyllda med näringsrik jord. En fyrkantig kruka är att föredra eftersom rötterna då oftare stöter på kant, vilket stressar dem att växa mer.

4. Några veckor efter omskolningen börjar näringen i den nya jorden ta slut – börja då näringsvattna. Efter ytterligare några veckor tittar rötterna ut i krukans botten och då ska plantan återigen skolas om. När risken för nattfrost är över planteras plantorna ut i till exempel växthus eller i krukor på altan. För att chiliplantan ska trivas hela säsongen bör den slutliga krukan som plantan planteras i rymma minst 10 liter jord.

5. Plocka bort de första fruktämnena som kommer på chiliplantan. Detta ger en kraftigare planta med större skörd.

6. Då chilifrukterna antagit sin slutliga färg är de mogna och redo att skördas. Använd dem färska i matlagning eller torka dem. Vid torkning delas frukterna på längden och ugntorkas i 50 graders värme. Förvara den torkade chilin i en lufttät burk med lock så håller den till nästa år. Det går även att göra chilisalt, frysa eller röka frukterna för längre förvaring.

Chilins styrka

Styrkan på chili mäts i scoville, en skala som varierar från en till över en miljon scoville-grader. För att lite enklare få veta hur stark chilin är har Nelson Garden gjort en förenklad skala från ett till fem, där ett är den mildaste. Mycket av styrkan sitter i fröna och fröfästena – vill du minska på hettan är det bara att ta bort dessa delar från frukten.