Direktså på friland

Sätt fart på sommaren

Jorden smular sig mellan fingrarna och fåglarna kvittrar som galningar i syrenhäcken intill trädgårdslandet. Själv går jag i djupa tankar: Är det verkligen dags nu? Ska jag våga lita på att våren är här för att stanna eller kommer det bakslag i form av snöstormar och hagelskurar så fort de första små späda bladen tittar upp ur jorden? Varje år är det samma visa. Hur vet jag egentligen när det är dags att så?

Svaret är inte helt enkelt. Våren lämnar inga garantier och man får prova sig fram och vara redo med fiberduken om det visar sig att optimismen (ännu en gång) segrade över förnuftet. Skulle det vara så att det som såtts dör är det bara att göra om proceduren. På vissa fröpåsar står det att du kan så fröna när "jorden reder sig". Det gör den när tjälen har gått ur backen och jorden har hunnit torka upp lite. Det ska helt enkelt gå att gräva i jorden utan att den klibbar fast på spaden.

Gör så här: Direktså på friland

1. Börja med att förbereda jorden. I mina artiklar Förbered landet för sådd och Gödsla kan du läsa mer om hur du rensar bort stenar, skräp och ogräs och om hur du på bästa sätt gödslar din jord. Ja, det handlar helt enkelt om hur du ger fröna de allra bästa förutsättningarna för att titta upp ur jorden och växa sig starka.

2. Märk ut såraderna med hjälp av snören och dra sedan fåror som är anpassade efter de fröer som ska sås. Hur djupa fårorna ska vara och hur långt avståndet ska vara mellan dem kan du läsa på fröpåsen.

3. Så fröerna och var noga med att de inte hamnar för tätt eftersom det då blir svårt att gallra.

4. Täck över fröerna med jord och vattna försiktigt med vattenkannans stril.

5. Nu är det bara att vänta på att fröerna ska titta upp ur jorden! Passa med vatten om det blir torrt och gör en första gallring när det första riktiga bladparet tittar fram. Det första ”riktiga” bladparet är de karaktärsblad som kommer efter växtens första bladpar, hjärtbladen.