Du agerar som:

Reconnect to nature
  • konsument@nelsongarden.se
  • 0477 552 99

Odla tomater

06 July 2021

Fördelen med att odla tomater från frö är att det finns otroligt många sorter att välja på och du kan anpassa dig efter dina egna odlingsmöjligheter. Har du växthus väljer du någon av växthussorterna, odlar du i kruka på balkong tar du någon av alla busktomater och odlar du på friland finns det en uppsjö av frilandstomater att välja mellan. Tomaten är en känslig varelse som ställer krav på sin odlare men när dessa krav uppfylls ger den igen tusenfalt.

Gör så här: odla tomater

Tomater_fran_fro_GSH1.jpeg

1. I mars-april sås tomatfröna i odlingskärl fyllda av såjord. Jag brukar bredså mina frön i en begagnad vindruvslåda men det går lika bra att använda sig av minidrivhus, pluggbox eller liknande. Se till att hålla sådden fuktig och att värmen inte understiger 20 grader, tomater gror dåligt i låga temperaturer. Odlingen kan till exempel placeras över ett element men allra enklast är det att använda en värmematta eftersom du då lätt kan kontrollera värmen. Tänk på att det ofta bildas kondens i minidrivhus när värmen kommer underifrån – lufta ordenligt för att förhindra mögelangrepp.

2. När de första karaktärsbladen tittar fram är det dags för omskolning i krukor. Sätt plantan så djupt i den nya krukan att de första bladen är precis ovanför jorden. Tomater har nämligen den egenskapen att de kan bilda rötter utefter stammen och genom att sätta plantan djupt utvecklas rotsystemet bättre. Placera tomatplantan i ett fönster som vetter åt söder. I annat fall måste plantan få tillskottsbelysning i form av en växtlampa eller ett växtlysrör. Nu bör plantan även få stå något svalare, cirka 18-20 grader är lagom. Tillför växtnäring från och med vecka två i den nya krukan.

3. Då plantans rötter börjar titta ut under krukan och minst tre bladpar har vuxit fram, omskolar jag återigen plantorna. Denna gång till en 1-liters mjölkkartong. Gör små dräneringshål i kartongens nedre hörn, lägg lecakulor i botten och fyll på med näringsrik jord. Plantera tomatplantan på ett djup ner till det lägsta bladparet och vattna.

Tomater_fran_fro_GSH3.jpeg

4. Vissa tomater behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Läs på fröpåsen om din sort är en sådan. Det gäller att ha koll på dessa tjuvar under hela odlingssäsongen eftersom de annars stjäl näring från plantan, näring som egentligen skulle ha använts till att bilda tomater.

5. När nattemperaturen inte understiger 8 grader går det bra att plantera ut tomaterna i växthus eller på friland. En tomatplanta behöver en kruka fylld med minst 10 liter jord. Avhärda plantorna försiktigt innan de planteras ut på friland. Gödsla under hela odlingssäsongen för att få livskraftiga plantor och i förlängningen många tomater.

Tips!

Bind upp tomatplantorna vid behov, antingen med hjälp av snören som fästs i växthusets tak eller vid ett växtstöd som har stuckits ner i jorden bredvid plantan. Busktomater har inget större behov av att bindas upp men om de står på en blåsig balkong kan det ändå vara idé att stötta plantorna.

Om tomatplantorna står i växthus måste plantorna skakas varsamt då och då när blommorna har börjat slå ut för att pollineringen ska underlättas.

När tomaterna är mogna kan du njuta av dem färska, i sallader eller i matlagning. Du kan också mixa och frysa in dem och sen använda dem istället för krossade tomater på burk. Ytterligare ett tips är att dela dem i klyftor och torka dem i ugn, cirka 80 grader med luckan på glänt, för att få något som närmast påminner om soltorkade tomater.

 

TEXT: Anna Forslund