Du agerar som:
Reconnect to nature

Odla palettblad

19 May 2022

Palettblad eller Coleus blir alltmer populär. Den får ofta en framträdande plats i våra hem. Den snabbväxande växten med de färgstarka bladen är lätt att odla både inne och ute. Att ha den inne på fönsterbrädan året runt medför utmaningar under den mörka årstiden, men här får du några tips för att lyckas med odlingen året runt.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_2.jpg

Lyckas med palettblad

Känner du någon som har ett palettblad så är det mycket enkelt att ta en stickling och få en ny planta på kort tid. För att ta en stickling behöver du bara ta ett toppskott. Se till att få med minst 5 cm stjälk och sätt det i ett glas vatten när du rensat bort de nedersta bladen. Använd ett rent glas och byt gärna vatten ibland för att slippa bakterier. Efter 2–3 veckor har stjälken normalt fått rötter och du kan plantera ditt palettblad. Om du väljer att plantera sticklingen direkt i jorden, utan att sätta den i vatten först, måste du se till att luftfuktigheten är hög. Här kan du ta hjälp av ett minidrivhus för att skapa en bra miljö. Oavsett vilken metod du väljer ska du använda en näringsfattig jord som såjord. Den jorden ger plantorna en bra start och är skonsam mot späda rötter.

Ett extra roligt sätt att odla palettblad på är att så dem från mikroskopiska frön. Så i februari/mars så har du plantor redo till sommaren. Använd en lätt fuktig såjord och packa jorden innan fröna sprids ut. Täck fröna med ett lager vermiculite som ger en stabil miljö och bevarar fukten runt fröna, samtidigt som ljuset släpps igenom. Efter sådd sätter du hela krukan i en skål med vatten och låter jorden suga upp det vatten som behövs innan du placerar palettbladssticklingen i minidrivhuset. Ett tips för snabbare groning är att placera minidrivhuset på en värmematta som avger värme underifrån. Med växtbelysning kan du ge fröplantorna mycket ljus för en mer kompakt tillväxt från start. När fröplantorna är stora nog att hantera bör du sprida ut dem i separata krukor med mer näringsrik jord och låta dem växa vidare där.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_4.jpg

Rätt plats för palettblad

Ett palettblad har en del krav på ljus, vatten, näring, temperatur och toppning. Det är viktigt för att du ska få en kraftig planta med ett kompakt växtsätt och vackra bladfärger. Palettblad odlas i första hand för bladen och många upplever blomstjälkarna som fula och spretiga. Genom att toppa plantan får du fler sidoskott och tar samtidigt bort blomanlagen. Toppning innebär helt enkelt att klippa av toppen på ett skott. Då får plantan en signal om att sätta nya skott från bladfästen längre ned. En toppning ger ofta 2–4 nya skott på befintliga grenar. Om du gör detta regelbundet från det att plantan är liten får ditt palettblad en buskigare form.

Palettblad trivs i väldränerad jord med en jämn fuktnivå. Genom att vattna med flytande gödning får du en stabilare näringstillförsel och bra tillväxt. Palettblad växer snabbt och har därför ett stort behov av ny energi och ljus. De mest färgrika bladen utvecklar de plantor som får mycket ljus, men undvik direkt solljus. Halvskugga eller ett filtrerat ljus är det bästa för plantan och ger vackrast bladfärger. 

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_3.jpg

Ta ut ditt palettblad på sommaren

Som många andra växter stortrivs palettblad utomhus på sommaren. Samtidigt blir de ett vackert inslag i en kruka på balkongen eller någonstans i trädgården. Halvt under ett träd eller i en rabatt med andra gröna växter är de i sitt esse. Palettblad kommer ursprungligen från Asien och Australien och liksom andra växter från varmare breddgrader trivs de inte i för låga temperaturer. Det gäller framför allt i början av säsongen. Ge ditt palettblad lite tid att vänja sig. Vänta med att sätta ut det tills det är över 10 grader även på natten. Till hösten är plantorna mer robusta och kan stanna kvar ute tills nålen kryper ned mot noll. Om du ska ta in plantorna för övervintring bör du ändå göra det innan det blir för kallt. Annars blir chocken för stor när de kommer in i värmen.

Tack vare temperaturväxlingar och ljusmängd får palettblad finast blad ute på sommaren. De får vackert mättade färger och växer mer kompakt. Komihåg att placera palettblad i halvskugga och undvik direkt solljus. Om du samtidigt fortsätter att knipsa av topparna så använder plantan all kraft för att utveckla nya blad i stället för att sätta blommor.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_1.jpg

När du tar in plantan för hösten

Efter en sommar ute kan det vara svårt att ta in plantan igen på grund av storleken. Med rätt förutsättningar kan ditt palettblad ha vuxit sig enormt stort och får inte längre plats på fönsterbrädan. Lösningen kan vara att ta nya sticklingar! Om du vill ta in plantan eller ta nya sticklingar bör du göra det innan det blir för kallt ute. Sticklingar som du tar på hösten blir snabbt nya moderplantor för nästa års plantor.

I takt med att dagarna blir kortare ändrar palettbladen sitt växtsätt och bladen tappar färg när de kommer in. Lyckligtvis finns det bra hjälpmedel och metoder för att enkelt övervintra palettblad – nämligen växtbelysning!

Som för alla plantor är balansen mellan ljus och temperatur avgörande för att de ska växa och trivas. Se till att ditt palettblad inte står för varmt och ställ det inte ovanför ett element. En temperatur på 15–20 grader är lagom. Ge gärna plantan extra ljus. Helst vill den ha 12–14 timmar ljus varje dag. Plantorna visar att de trivs genom att bladen får mer färg och växtsättet blir tätare. När du använder växtbelysning kan nya sticklingar rota sig snabbare och med extra ljus håller du växten igång hela vintern. Komihåg att toppa plantan under vintern för ett mer kompakt växtsätt.

Ett extra odlingstips för palettblad utomhus

Om du planterar ut ditt palettblad till sommaren ska du välja ett stort planteringskärl. I rabatter eller pallkragar är utrymmet inget problem, men med större krukor slipper du vattna så ofta och plantorna trivs bättre. En större kruka med mer jord minskar risken för uttorkning. Eftersom palettblad trivs i en ständigt fuktig, men inte sjöblöt, jord får du stabilare förhållanden utan att behöva vattna hela tiden. Utöver storleken ska du även se till att ha hål i botten på planteringskärlet.