Du agerar som:
Reconnect to nature

Odla morötter

23 March 2022

Det är inte alla grönsaker som har en egen dag – det säger en del om morotens popularitet! När du odlar egna morötter kan du välja bland en stor variation av färger och former. Men först, några tips om hur du bäst lyckas med morötter.

Trots att den brukar finnas med på listan över de grönsaker som är lättast att lyckas med vittnar många odlarvänner om morötter som inte vill växa annat än blast. Hemligheten är att hitta en solig plats i trädgården med lätt och näringsrik – men inte för näringsrik – jord.

När ska jag så?

Morötter kan i princip sås året om. På våren passar det bra att så dem när snön försvunnit och marken torkat upp och fått upp lite värme, runt april beroende på var du bor och hur lång vintern varit i år. Dessa morötter kan du oftast börja skörda i juli. De snabbväxande morotssorterna kan du med fördel så i omgångar under sommaren. Då får du längre skörd!

Nelson_Garden_How to grow carrots_Image 1.jpgDet är först när du skördar morötterna som du ser hur mycket de har vuxit under jorden. Foto: Anna Lindeqvist

Hur sår jag?

Morötterna behöver tillräckligt med utrymme mellan varandra för att kunna växa. Morotsfröer är små – riktigt små. De kan med fördel sås i raka rader och försök att så med några centimeters avstånd redan från början – då blir det mindre att gallra. Det finns också pelleterade morotsfrön som är lite lättare att hålla i och fördela i jorden. Vill du göra det ännu enklare och slippa gallring helt, kan du använda såband där fröerna är utplacerade på lagom avstånd redan från början.

Gallra allt eftersom morotsblasten växer upp så att det är omkring 4 cm mellan varje planta. Gallringsavståndet kan variera mellan sorterna så kika på påsen. Blasten går utmärkt att äta. Förväll eller fräs tillsammans med spenat om du tycker att blasten har för skarp smak.

Nelson_Garden_How to grow carrots_Image 5.jpgSkörda morötter genom att försiktigt luckra upp jorden med en grep. Foto: Anna Lindeqvist

Vilken jord passar bäst?

Morötter växer som bäst i mullrik sandjord utan stenar och hårda jordklumpar. En tung lerjord är svårare för rötterna att tränga ner i och om rötterna stöter på hinder kan de dela sig.

Vilken näring ska jag ge?

Morötter hör inte till våra mest näringskrävande grönsaker men vill såklart ha tillräckligt med energi för att kunna växa. Allt för mycket kväverik gödsel, exempelvis gräsklipp och andra gröna växtdelar, kan göra att det är blasten istället för roten som växer. Bästa näringen för moroten är kompost eller gödsel.

Kan jag förså morötter?

Moroten har känsliga rottrådar. Om en rottråd går av när plantan är liten – vilket är lätt hänt vid omplantering – så kan din morot få en ”grenad” rot jämfört med en enda. Det kan naturligtvis vara roligt med oregelbundna morötter, men de blir kanske inte lika lätta att hantera i köket.

Eftersom morotsfröerna lätt gror på växtplatsen och dessutom kan sås året runt, även i kall jord, är det en av våra grönsaker som vi gott kan så utomhus på en gång.

Nelson_Garden_How to grow carrots_Image 3.jpgMorötter kan ha olika färger och former. Foto: Anna Lindeqvist

Kan jag odla morötter i kruka?

Så länge dina morötter får tillräckligt med utrymme och en passande jord brukar de inte bry sig om de står i kruka eller inte. Ungefär 40 cm djup brukar vara lagom för mindre morötter. Moroten ’Pariser Markt 5’ är en rund liten morot som bara blir några centimeter lång. Den passar utmärkt i kruka!

Sommar eller vintermorötter?

Sommarmorötter växer snabbt och passar bra att skörda för att äta direkt. Vintermorötterna skördas senare och är oftast inte lika söta. Det finns sommarmorötter som har bra lagringsegenskaper, men generellt är det bland vintermorötterna vi hittar sorterna som kan förvaras i ett svalt utrymme till vintern.

Nelson_Garden_How to grow carrots_Image 2.jpgMorötter går att skörda in på vintern. Foto: Lovisa Back

Är morotsflugan ett stort problem?

Kanske har du hört talas om morotsflugan? Det är en flygare vars larver äter av moroten. De bildar gångar som dessutom blir perfekt grogrund för andra skadliga bakterier i jorden. För att hålla undan morotsflugan kan du täcka din odling med fiberduk eller kålnät. Odlar du i ett blåsigt läge är morotsflugan sällan ett problem.