Du agerar som:

Odla mangold

20 april 2022

Har du inte redan odlat mangold hemma så är det dags att prova! Mangold är en av våra mest lättodlade bladgrönsaker. När bladen växer upp kan de skördas om och om igen till sent in på hösten. Mangold är dessutom tvåårig och klarar många gånger även en tuff vinter. 

Lättodlad supergrönsak

En av våra mest lättodlade grönsaker är mangold. Bladgrönsaken går att så i omgångar ända in i juli. Den ger riklig skörd i flera omgångar för en liten insats. Det finns dessutom flera sorter som ger fin färg i grönsaksland eller kruka. Sist men inte minst – mangold är fullproppad med vitaminer och andra nyttigheter. En riktig supergrönsak!

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image1.jpg

När ska jag så?

För bästa resultat är det bra att direktså mangold när temperaturen ligger mellan 10 och 20 plusgrader. Vanligast är att så frön i maj, juni och juli för att kunna skörda mangold från juli och ända in i oktober – eller ännu längre om du har tur. När du plockar bladen växer det snabbt fram nya och så fortsätter det hela sommaren och ända in på hösten – så länge som den får vatten lite då och då förstås.

Kan jag odla mangold i kruka?

Mangold går alldeles utmärkt att odla i kruka. Se bara till att det inte är för varmt (över 25 grader) där krukan står för då kan frö från mangold få svårt att gro. Glöm inte heller att vattna och hålla jorden fuktig under grotiden.

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image2.jpgMangold i kruka tillsammans med kryddtagetes och slätbladig persilja. Foto: Lovisa Back

Kan jag odla mangold hydroponiskt?

Snabbväxande bladgrönsaker passar särskilt bra i hydroponisk odling och så även mangold. När du odlar hydroponiskt odlar du i vatten och näring vilket ger dina plantor goda förutsättningar att växa sig starka. Precis som när du odlar i jord kan du skörda blad för blad under en lång tid

Mangold är full med vitaminer

Mangold ger inte bara grönsakslandet fantastiska färger med sina stjälkar i gult, rött eller vitt (finns i olika sorter). Den innehåller också mängder av ämnen som är bra för dig och din kropp, bland annat lutein och zeaxanthin, karotenoider och magnesium.  Tänk på att mangold liksom många andra bladgrönsaker (som till exempel spenat) innehåller nitrit och därmed inte bör överkonsumeras.

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image3.jpgMangold är en tvåårig tuffing som kan övervintra. Täck gärna med löv under hösten. Foto: Lovisa Back

Mangold är enkel att använda i sallad, paj, lasagne och som tillbehör

Vanligtvis skördas mangoldens blad efter hand. Oavsett om du plockar blad eller skär ner hela växten kommer det snart nya blad. Börja skörda från plantan när den blivit ungefär en decimeter. Bladen påminner mycket om spenat och kan användas på samma vis. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris. Skulle mangolden gå i blom går det även att äta blomskotten.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som del av en lunch! Strö gärna över lite solroskärnor vid servering. Mangold fungerar också fint i en paj eller lasagne tillsammans med pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Tar du bladen innan de hunnit bli alltför stora är de också goda helt färska på en smörgås eller i en sallad. Det är en härlig känsla att får syn på sin mangold ute i trädgården eller på terrassen en sommarmorgon. Då kan en inte låta bli att plocka av den!