Du agerar som:
Reconnect to nature

Så på hösten

06 July 2021

Förläng odlingssäsongen på naturens eget sätt med höstsådd.

Genom att så på hösten förbereder du en rekordtidig start i trädgården kommande vår. Här ger vi dig exempel på grönsaker, kryddor och andra växter som passar utmärkt att så under sensommar och höst, ja, faktiskt ända fram till dess att frosten kommer.

Trädgården antar höstens färger och odlingssäsongen lider mot sitt slut men kanske inte riktigt ändå … Här listar vi alla de fröer du kan använda när du vill så på hösten. Vi har delat in fröerna i fyra grupper:

  • Grupp 1 – fröer som sås inomhus året runt
  • Grupp 2 – fröer som sås på hösten och skördas under senhösten
  • Grupp 3 – fröer som övervintrar som små plantor
  • Grupp 4 – fröer som ska ligga i jorden i väntan på våren

Vilken grupp fröerna tillhör anges inte på fröpåsarna men med hjälp av bilderna och tipsen nedan hoppas vi att du ska få en höst fylld av smaker och dofter, och inte minst en spännande vår i din trädgård.

Grupp 1 inomhus

Basilika, koriander och sallat.

Så inomhus under hela året och skörda efter hand. Under den mörkare årstiden kan plantorna må väl av lite extra belysning.

Grupp 2 sensommar

Asiatisk kål, rädisa, spenat och vintersallat.

Så under augusti och september. Det här är sorter som både gror och växer snabbt. Den svalare dygnstemperaturen gör också att mängden skadeinsekter minskar. Skörda under höst och tidig vinter.

Grupp 3 höst

Salladslök och vintersallat men också välkända blommor som blåklocka, borstnejlika, förgätmigej, mariaklocka, pensé och prästkrage.

Så under september och oktober. Fröerna hinner då gro och bilda en bladrosett som övervintrar. Skydda de små plantorna med löv eller väv innan frosten kommer. Det kan dock vara bra att tydligt markera plantorna så att du säkert hittar dem igen när snön smälter bort. När ljuset återvänder på våren börjar plantorna växa och du får en härligt tidig start i trädgården.

Grupp 4 senhöst

Grönsaker som dill, gräslök, lök (lökfrö men inte sättlök), morot, palsternacka, persilja, persiljerot, rädisa, rättika, sallat och svartrot. En del ettåriga sommarblommor kan komma igång extra tidigt med höstsådd, t.ex. atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo. Många perenner lämpar sig också för höstsådd.

Så under oktober och november, just innan frosten kommer. Fröerna ska övervintra i jorden och gro först när ljus och värme återvänder på våren. Det här är naturens egen metod och den passar främst för fröer som tål kyla eller som behöver kylbehandling (s.k. stratifiering) för att gro. Om du sår för tidigt hinner fröerna gro och de små plantorna kan ta skada under vintern. Om frosten däremot hinner före dig kan du prova att så ändå och bara täcka fröerna med lite jord.

Du hinner få mycket gjort när du sår på hösten och kan se fram emot en rekordtidig skörd. Men tänk på att bearbeta jorden väl och rensa bort allt ogräs eftersom du inte kan göra det på våren utan att förstöra dina små spirande plantor. Vinterfukt kan få fröerna att ruttna och därför är det också viktigt att jorden är lucker och väldränerad.

Det är lätt att glömma exakt var du sådde fröerna så kom ihåg att markera såraden så att du hittar den igen när snön försvinner. Att täcka den med en sandsträng kan vara en bra metod när du sår på hösten.

Lycka till med din höstsådd!