Du agerar som:

Sticklingsföröka dina krukväxter

18 februari 2022

Har du testat att ta sticklingar av dina krukväxter någon gång? Kanske kan du det redan eller vill du göra ett försök? Att ta sticklingar är ett enkelt och roligt sätt att föröka sina krukväxter på. Vi reder ut de vanligaste teknikerna som ofta används för att sticklingsföröka krukväxter. 

Vissa plantor förökar du genom att ta en gren, andra genom att ta ett blad. Olika växter kräver olika tekniker. Palettblad och pelargon är bra växter att börja med om det är första gången du tar en stickling. För att föröka dessa växter tar du en så kallad toppstickling. Om du förökar en begonia eller svärmorstunga tar du i stället en bladstickling. 

nelson_garden_How_to_Propagate_Plants_from_Cuttings_blog_post_image_1.jpgNågra vanliga tekniker

Toppstickling 
Toppstickling är det enklaste och vanligaste sättet att ta en stickling på. Fungerar på många växter där bladen växer på en stam eller gren t.ex. hibiskus, palettblad och pelargon. Du knipsar av toppen av en gren, precis ovanför ett bladpar. Ta bort de nedersta bladen på sticklingen och låter två till fyra blad sitta kvar i toppen. Punkten där du knipsade av sticklingen på kommer att förgrena sig vilket kommer göra moderplantan tät och fin. 

Bladstickling
Med bladstickling får du ofta flera nya plantor av ett enda blad. Växter som lämpar sig för denna teknik är t.ex. svärmorstunga, begonia och saintpaulia. Här finns det lite olika sätt beroende på vilken växt det är du vill föröka. 

På svärmorstungan skär du av ett blad på din planta, klipper bladet i flera delar, några centimeter breda och sätter ner i jorden och vattnar. 

På begonian tar du ett blad som du klipper av stjälken på och delar bladet sedan i flera delar beroende på hur stort bladet är, det viktiga är att varje del har bladnerver då det är där som rötterna bildas. Sen sätter du ner delarna i jorden och vattnar. 

På vissa växter tar du bara av ett blad som du planterar i jorden och vattnar t.ex. saintpaulia.

Revstickling
Du har kanske sett att t.ex. ampelliljan skickar ut revor och på toppen av dessa revor bildas en liten miniplanta. Dessa kan du knipsa av och sätta i vatten för att bilda rötter eller plantera direkt i jord. 

Ledstickling
Denna teknik lämpar sig bäst för klätterväxter, t.ex. porslinsblomma och mugröna. Klipp av en ranka och skär i 8–10 cm långa bitar. På varje del plockar du bort alla blad utan ett par stycken i toppen. Klipp eventuellt av de stumpar som sitter ovanför bladen på din stickling. Sätt ner i jorden och vattna. 

Stamstickling
Med denna teknik skär du bort en del av stammen som du sedan låter ligga i några dagar för att sårytan ska torka. Detta gör att risken för rötangrepp minskar. Det är viktigt att du vid stamdelning vet vilket som är upp och ner på stammen. Plantera sen stammen i sandblandad jord och låt stå öppet då de behöver mycket luft för att inte ruttna. Denna teknik passar t.ex. nattens drottning och trekantseuforbia.

nelson_garden_How_to_Propagate_Plants_from_Cuttings_blog_post_image_3.jpeg

Ska du plantera sticklingen i jord eller vatten?

Det finns egentligen ingen fördel med att först sätta sticklingen i vatten. Mer än att det är fint och att det ser härligt ut när rötterna börjar bildas. Rötterna som bildas när du sätter sticklingen i vatten kallas för vattenrötter. När stickligen sen planteras om i jorden så kommer nya rötter att bildas, jordrötter. Då har vattenrötterna inte längre någon funktion. 

Många tycker det funkar bra att först sätta sticklingen i vatten och låta den bilda rötter och sen plantera ner i jord, andra föredrar att plantera direkt i jord. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

Tips!

Att tänka på när du tar sticklingar är att alltid använda vassa och rena verktyg, annars kan det finnas bakterier på dina redskap som överförs till sticklingen så den dör. 

Toppsticklingar fungerar utmärkt att trycka ner i odlingspluggar, gör bara hålet i pluggen lite djupare och större och tryck ner sticklingen. 

De flesta sticklingar kräver hög luftfuktighet, därför kan det vara smart att plantera dem i minidrivhus. 

Bästa tiden att ta sticklingar är från tidig vår fram till hösten.