Du agerar som:
Reconnect to nature

Övervintra pelargoner

15 June 2022

Även om det är enkelt att så nya pelargoner från frö, är det väl värt att spara plantorna över vintern. Pelargoner som överlever vintern blir ofta både större och vackrare – dessutom kan du få fler plantor genom att ta sticklingar av dem.

I det vilda växer pelargonen på platser med torra, svala och ljusa vintrar – allt annat än vårt kärva vinterklimat. Pelargoner är således känsliga för frost och behöver flyttas in vintertid. Men även om de flesta pelargoner överlever vintern i en lite svalare rumstemperatur i ditt ljusaste fönster, är det lite för varmt och lite för mörkt för att vara optimalt. Vill du ge dina pelargoner allra bästa förutsättningar, är här några tips.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image2.jpgFramåt hösten förbereder sig pelargonen för vintervila, vilket ofta syns på bladen som gulnar eller – som här – blir röda. Övervintra pelargoner. Foto: Lovisa Back

Dags att ta in pelargonerna

Så snart de första frostnätterna hotar är det läge att ta in dina pelargoner för vintervila. Oftast syns det väl på plantan när det börjar bli dags: tillväxten stannar av, blommorna blir färre och bladen kan börja skifta i färg.

Du kan ansa pelargonerna på risiga blommor och blad, men behöver inte plantera om dem. Det är bättre att plantera om dina pelargoner tidigt på våren när tillväxten sätter fart på nytt. En del föredrar dock att plantera om i ny jord, eller åtminstone byta ut det översta jordlagret, redan på hösten om krukan har stått utomhus hela sommaren.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image1.jpgUnder vintern är det naturliga ljuset alldeles för svagt och kortvarigt för att vara optimalt. Vill du ge dina pelargoner optimala förutsättningar, behövs extra belysning. Foto: Markus Danielsson

Ljus och värme

Ljust och frostfritt är den vanligaste rekommendationen för att övervintra pelargoner. Med det menas 5–10 grader och dagsljus i åtminstone 8–12 timmar.

Ju varmare temperatur, desto mer ljus behöver pelargonen. Ju svalare, desto mindre ljus behöver pelargonen. Detta gäller alla krukväxter. Ska du övervintra dina pelargoner mörkt, bör temperaturen därmed hållas något svalare (men frostfritt). Du gör också klokt i att klippa ner plantan litegrann.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image3.jpg

Bevattning och näring

Du kan sluta att ge näring frampå höstkanten för att ge pelargonen möjlighet att gå ner i vila. När pelargonen gått in i vintervila bör du vattna mycket sparsamt. 

Har du blommande plantor framme i rumstemperatur och med växtbelysning kan du dock ge dem lite näring. Detsamma gäller om du odlar pelargoner i en hydroponisk odling under vintern.

Efter vintern

Om du har pelargonen stående i fönstret märker du säkert när den börjar vakna till liv! I mars börjar ljuset komma tillbaka i större delen av landet och dina vintervilande växter sätter fart med att växa. Har du dem stående i en sval källare är det nu dags att ta fram dem. Passa på att beskära trötta grenar och plantera eventuellt om med lite ny jord.