Du agerar som:

Tips vid omskolning av plantor

28 August 2023

Om du för några veckor sedan sådde ett frö har det förhoppningsvis vuxit upp till en planta som behöver skolas om. Plantorna behöver planteras om i ny näringsrik jord för att fortsätta växa. Här har vi samlat tips på omskolning av små plantor. 

Om dina plantor har stått svalt men ljust så har de förmodligen vuxit till fina, knubbiga plantor. Har de däremot stått för varmt med lite för lite ljus har de kanske vuxit sig långa och taniga. Vissa sorter kan planteras djupare när de skolas om, andra vill planteras på samma djup. Tomat kan planteras djupare, upp till första bladparet då det kommer att bildas nya rötter på stammen. Aubergin, gyllenbär, chili, paprika, kål och rosenskära kan också planteras djupare, se bara till att det inte blir alldeles för djupt. Då kan fukten få stammen att ruttna.

Gurka, pumpa, squash och vattenmelon vill planteras om på samma djup. Dessa ska aldrig planteras om djupare än de växte tidigare. Hamnar stammen under jord kan det leda till att den ruttna, går av och rötterna dör.  

Nelson_Garden_How and When to Transplant Seedlings_Thumbnail.jpg

När är dags för omskolning?

Plantan ska ha utvecklat karaktärsblad, det är bladen som bildas efter de allra första hjärtbladen. Titta även på undersidan av brättet eller krukan om rötterna börjar tränga ut. Ser du rötterna börjar det bli ont om plats och plantan behöver skolas om. I detta stadie är stjälken och rötterna ömtåliga så lyft plantan försiktigt i bladen eller i hela jordklumpen. 

Fyll på med näringsrik jord i nya större krukor. Skaka inte av någon jord från de känsliga rötterna. Gröp ur ett litet hål med fingret eller använd omplanteringsredskap och sätt ner plantan, fyll på med jord. Sätt sedan krukorna i ett odlingstråg och fyll på med vatten. Det är bra om plantorna vattnas underifrån, det gör att rötterna letar sig neråt. Plantera inte om i en för stor kruka, det är bättre att istället plantera om flera gånger. För stor kruka kan göra att jorden blir för blöt när det inte finns några rötter som kan suga upp vattnet. 

Nelson_Garden_How and When to Transplant Seedlings_Image_1.jpgBåde tomat och grönkål kan planteras djupare vid omskolning. Foto: Markus Danielsson

Ska plantorna toppas?

Några växter så som basilika, luktärt, tagetes kan toppas för att förgrena sig och bli buskig och fina. Purjolök kan också toppas en eller två gånger för att bli kraftiga plantor. 

Om plantorna blommar?

Om plantorna har börjat blomma innan de kommit ut i trädgården är det en god idé att ta bort dessa blommor även om det tar emot. Plantorna behöver lägga sin kraft på att växa till sig mer innan de ska börja sätta blommor. 

Nelson_Garden_How and When to Transplant Seedlings_Image_2.jpgPenséer som har skolats om i nya krukor. Foto: Johanna Lindqvist

När är det dags för näring?

När plantorna är planterade i nya krukor med ny näringsrik jord behövs ingen näring tillsättas förens om några veckor. De behöver först lite tid att etablerat sig på sin nya växtplats och komma i gång att växa. Titta på plantorna, färgen säger mycket hur de mår.  

Nu tar alla plantor betydligt mer plats än de gjorde för några veckor sen så se till att ha plats hemma. Plantorna vill stå på en sval plats med mycket ljus.