Du agerar som:

Stärk ditt barns immunförsvar genom odling

10 mars 2023

Nelson_Garden_stronger-immune-system-through-gardening_thumbnail.jpg

Barn och unga som odlar kommer närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet. Dessutom visar spännande forskning att förskolebarn som får odla snabbt utvecklar ett starkare immunförsvar, vilket är kopplat till både mindre sjukdom och andra hälsotillstånd som allergier.

Odling för starkare immunförsvar

Många barn i dag växer upp i en urban miljö med hög hygienstandard och liten fysisk kontakt med naturen. Även allergiska sjukdomar ökar och i dag har en dryg tredjedel av alla barn i Sverige någon form av allergi. Samtidigt visar en finländsk studie publicerad i den ansedda vetenskapstidskriften Science att barn som har regelbunden kontakt med mylla och växter snabbt stärker sitt immunförsvar. Studien visar dessutom att barnen även löper mindre risk att drabbas av allergier.

I studien anlade forskarna gräsmattor, skogsbotten och odlingslådor på en förskolas utegård. Efter bara en månad kunde de se att mikrobsammansättningen i barnens hy, som har viktiga funktioner för immunförsvaret, hade blivit mer mångsidig. Även blodvärdena påverkades så att barnen löpte mindre risk att utveckla allergier, diabetes och celiaki (glutenintolerans). Forskarna jämförde med barn på andra förskolor och fann resultaten entydiga.

Genom att du odlar med barnen redan från småbarnsåren får de alltså både leka och lära av naturen – samtidigt som de får ett starkare immunförsvar och bättre förutsättningar att hålla sig friska. Helt fantastiskt tycker vi!

Nelson_Garden_stronger-immune-system-through-gardening-image_1.jpg

Tips för att börja odla med barn

Barn är ofta otåliga – börja därför gärna med att så plantor som skjuter skott och växer snabbt! Bra val är till exempel sallat, sockerärtor och rädisa. Sallat går dessutom alldeles utmärkt att odla på en liten yta i köksfönstret. Har ni ont om plats kan ni med fördel också odla i vatten med hjälp av en hydroponisk odlingslåda.

Om ni odlar ute i ett trädgårdsland kan det vara en bra idé att tänka flera säsonger så att det alltid finns något roligt att upptäcka. Exempelvis rädisor som kommer tidigt och pumpor som växer sig stora till hösten. Vi vågar lova att barnen kommer att älska att karva ut egenodlade pumpor till Halloween!

Om studien

I den studien ingick 75 barn i åldern 3–5 år på tio olika förskolor. Forskarna mätte hur deras mikrobsammansättning förändrades efter en månads regelbunden kontakt med växter och mylla. Resultaten jämfördes med två andra grupper, förskolebarn som inte hade tillgång till grönområden och plantering och förskolebarn som regelbundet vistas i skogen. Studien finns publicerad i Science Advances.