Du agerar som:

Odla vitlök

06 juli 2021

Hösten handlar inte bara om att skörda dina grönsaker och förbereda inför vintern. Det finns en hel del roligt att sätta i jorden nu som du får njuta av till nästa säsong. Vitlök till exempel!

Trots att dagarna blir kortare och vädret regnigare och kallare finns det fortfarande en hel del att odla så här års. Nu är det exempelvis hög tid att sätta vitlökskkyftor i jorden så att du kan skörda pinfärsk, egenodlad vitlök nästa sommar.

Ett riktigt bra idé är att odla vitlöken i en upphöjd bädd, exempelvis en pallkrage, på hösten. Rotningen sker under hösten och sedan övervintrar vitlöken innan den börjar spira igen när värmen kommer i vår.

När jorden är +8° C är det bra tidpunkt att sätta vitlöksklyftorna i jorden. Det kan variera från september till december beroende på var i landet du bor. Skulle jordtemperaturen skilja sig, eller om det sker ett oväntat väderomslag som påverkar jordtemperaturen, är det ingen panik. Se det som ett riktmärke.

Vitlöksklyftorna planteras med 15 centimeters mellanrum och 20 centimeter mellan raderna. Foto: Kristine Hellemo

Lyckas med din vitlök

Odlar du själv ska du välja certifierat utsäde – det är vitlök som säljs för odling och inte till matlagning – så att du undviker att sprida sjukdomar i jorden. Det bästa med att odla egen vitlök är att du kan plantera en sort som passar just din smak och dina behov. Du kan välja en mild eller lite skarpare, eller om du vill ha en sort smed bra lagringsförmåga.

Kylan är inte ett problem för vitlöken, däremot kan en kall vinter med frusen jord få vitlöksklyftorna att ”krypa upp”. Genom att sätta dem lite djupare, täcka med löv eller lägga ett kompostgaller över jorden, kan du förebygga detta.

En för varm och våt vinter är sämre för vitlöken Om du har en jord som är lerig och dåligt dränerad kan den bli väldigt blöt. Då kan dina lökar lätt ruttna. 

Vill du kombinera vitlöken med annat på samma odlingsplats går det alldeles utmärkt. Börja med att sätta vitlöken nu på hösten och komplettera med växter med litet rotsystem till våren, som sallat eller jordgubbar. Däremot trivs inte vitlöken speciellt bra tillsammans med kålväxter, störbönor och ärter.

Sätta vitlök på våren

Om du inte kan eller hinner sätta vitlök nu på hösten så kan du göra det i vår istället. De flesta vitlökssorterna blir då lite mindre och ger senare skörd än vid höstplantering. Vissa vitlökssorter hinner inte bilda klyftor om du odlar dem på våren.

Ett alternativ är att sätta vitlöksklyftor i krukor på hösten, förvara dessa frostfritt men kallt, och plantera ut dem i vår när jorden tinat upp.

Vitlöksklyftan planteras med spetsen uppåt ungefär sju centimeter ner i jorden.

Vattna och gödsla

Vitlök klarar sig relativt bra utan vattning så länge jorden inte blir alltför torr. Det är främst under vårens tillväxtperiod som det kan vara bra att vattna. Under vintern vilar vitlöken och under sensommaren har den fått djupa rötter.

Gödsla gärna några gånger under vår och högsommar när den växer. Vitlöksklyftorna rotar sig på hösten när temperaturen sjunker under 7 grader. De vilar under vintern. När temperaturen  stiger över 5° C på våren så börjar den växa igen. Under sommaren går den in i en andra viloperiod.

Odla vitlök i pallkrage

Med en pallkrage vitlök kan du i praktiken bli helt självförsörjande på vitlök och det finns ingenting som går upp emot emot smaken från den egenodlade vitlöken. Vitlökens rötter går ganska djupt, så två pallkragar på varandra är att föredra.

Vill du lagra vitlök bör den skördas när blasten har börjat torka. Foto: Markus Danielsson

När kan jag börja skörda?

Du kan börja skörda vitlöksblasten så fort den syns, men skörda blasten sparsamt eftersom det kan påverka lökens tillväxt. Vill du inte äta av den smakrika blasten ska du skörda din vitlök när blasten börjat gulna under sensommaren.

Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren – då har vitlöken troligen inte ännu bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak.