Du agerar som:
Reconnect to nature

Odla vinterportlak

01 March 2022

Trots sin späda uppsyn, hör vinterportlak till en av vinterns tuffaste grönsaker. De hjärtformade bladen sitter på runna stjälkar och bildar en tuva på bara några centimeter.

På engelska kallas vinterportlak bland annat för miner’s lettuce, döpt eftersom den sägs ha förhindrat skörbjugg hos gruvarbetare under Guldrushen i Kalifornien. Om så var fallet låter vi vara osagt, men visst är det en grönsak full av vitaminer!

Plantan tar inte särskilt mycket plats. Vuxna plantor bildar en tät rosett med runda blad på en späd stjälk. Framåt senvintern eller våren blommar den med pyttesmå vita eller rosa blommor.

När och hur ska jag så?

Du sår vinterportlak direkt på växtplatsen eller i tråg för senare utplantering. Fröerna behöver inte täckas med jord.

Fröerna gror som snabbast i lite varmare jord. Om du försår dem i tråg, pluggbrätte eller kruka, är det en god idé att använda undervärme. Prova en värmematta eller ställ odlingen på fönsterbrädan ovanför ett element. Du bör också se till att jorden hålls fuktig.

Vilken jord passar bäst?

De flesta typer av jord fungerar bra för vinterportlak, men allra bäst resultat får du i välgödslad jord som håller god fuktighet.

Nelson_Garden_Growing-Winter-Purslane_Image_4.jpg
Vinterportlak är köldtålig, men känslig för väta och vind. En odlingstunnel i plast är ett möjligt skydd. Foto: Markus Danielsson

Vilket läge passar bäst?

Vinterportlak passar framförallt att odla i trädgårdsland, pallkrage eller stor kruka. Den växer bra trots mörker och kyla, med odla den helst på en skyddad växtplats eftersom plantan kan skadas av regn och snö. En minitunnel passar utmärkt som väderskydd. Odlar du vinterportlak under sommartid, bör den skyddas från de starkaste solstrålarna.

I det vilda växer vinterportlak på svala, fuktiga och skuggiga platser, framförallt i västra- och norra Amerika, där den ses lite som ett ogräs. Detta ger en indikation om hur den trivs bäst!

Vilken näring ska jag ge?

Vinterportlak är medelmåttigt näringskrävande och växer bra även utan alltför mycket omsorg, men givetvis blir den än kraftigare om den får tillräckligt med näring. Har du precis skördat från platsen där du tänker plantera vinterportlak, kan du exempelvis gräva ned lite kompostjord. Du kan också vattna med flytande näring under början av hösten, för att sedan göra en paus under de kallaste månaderna.

Nelson_Garden_Growing-Winter-Purslane_Image_1.jpg
Trots sin storlek är vinterportlak odlingsvärd – under vinterhalvåret är det en av ett fåtal grönsaker som växer. Foto: Lovisa Back

När kan jag börja skörda?

Vinterportlak växer långsamt till en början, men ha tålamod, efter ett tag växer den snabbt. Plantan blir inte särskilt stor så var beredd på att skörda ganska små blad. Nyp av toppen och lämna ett eller två bladpar kommer plantorna att förgrena sig och växa vidare.

Hur äter jag vinterportlak?

Smaken hos vinterportlak är mild, frisk och utan beska. De passar utmärkt att äta färska men lite större blad fungerar även att steka likt lite grövre bladgrönsaker.

Nelson_Garden_Growing-Winter-Purslane_Image_3.jpg
När de små, vita eller rosa, blommorna har blommat över, sprider sig fröerna. Foto: Lovisa Back

Är vinterportlak flerårig?

Även om vinterportlak inte är flerårig, kan du uppleva den som detta eftersom den självsår sig generöst. Den är dock enkel att upptäcka och dra upp, om du vill. För att undvika självsådd bör du klippa av plantorna innan de börjat blomma – exempelvis genom att skörda.

Andra goda blad att så och skörda vintertid

Det finns fler bladgrönsaker och kryddor som klarar kyla bra. Vintersallat och de kålsorter som brukar samlas under namnet asiatiska bladgrönsaker är några.