Du agerar som:

Skörda i snö

07 mars 2022

Även när det är vitt på marken finns det grönt att hämta. Låt vinterns måltider, grytor och smoothies fyllas med egenodlad näring hela vägen genom de mörkaste månaderna!

Vissa grönsaker klarar inte kylan alls – de säckar ihop vid första frost och tappar sin färg, form och smak. Andra grönsaker klarar en rejäl köldknäpp och kan till och med bli godare efter en frostnatt. Dessa kan du skörda under hela vintern – till och med när det är snö!

Nelson_Garden_What do you harvest in winter_Image_2.jpg
Pak choi är relativt köldtålig och går ofta bra att skörda under lite snö.

Skörda bladgrönsaker under vintern

Vintersallat hör till de allra tåligaste av våra bladgrönsaker. De små låga rosetterna håller sig fina under snön och går att skörda om du puttar undan eventuell snö.

Spenat och mangold liksom flera av de asiatiska bladgrönsakerna brukar också klara sig fint i lägre temperaturer. Om det blir alltför kallt, eller ännu värre, om det varierar mellan plus och minus upprepade gånger, blir de lätt trötta och tappar sin spänst. Även om bladverket vissnar brukar dock rötterna klara sig och så fort våren kommer skjuter de nya blad.

Smakrik vinterskörd

Dina kryddväxter, exempelvis persilja, kan mycket väl stå sig fina även när temperaturen har krupit ner under nollan. Odlar du timjan och salvia kan det finnas fina kryddor att skörda från dem också. Tänk dock på att plantorna är känsligare under vintern och att bladmassan fungerar som ett skydd för rötterna mot kylan. Skörda varsamt – det dröjer innan plantan börjar växa på nytt.

Den smakrika purjolöken tål kanske ingen sibirisk vinter, men den står sig fint i flera minusgrader. Skiva tunt och använd i dina pajer, grytor och soppor.

Nelson_Garden_What do you harvest in winter_Image_3.jpgSvartkål ’Nero di Toscana’ och ’Black Magic’ klarar kyla, men inta alltför stora växlingar i temperaturen. För du skördar i minusgrader kan det vara en god idé att låta bladen tina försiktigt. Du kan exempelvis lägga de frusna bladen i kylskåpet.

Skörda kål under vintern

Kålväxter är generellt härdiga och får oftast en mildare smak efter en köldknäpp.

Tåligast av dem alla är grönkål som klarar att stå kvar ute i landet i många minusgrader. Den purpurfärgade grönkålen ’Scarlet’ är inte fullt lika köldtålig. Svartkål, också kallad palmkål, är också tålig om än lite mer känslig för temperaturer som pendlar fram och tillbaka kring nollan.

Andra kålsorter som står sig fint i kylan är brysselkål och blomsterkål. Huvudkål som savojkål, vitkål och rödkål är köldtåliga, men klarar inte vintern lite väl som grönkålen.

När kålen skördas i minusgrader är de allra godast att tillaga, eftersom de kan ha tappat lite spänst. Börja skörda blad nerifrån och upp. Det är också värt att låta plantorna stå kvar, även om du har skördat de flesta bladen. Plantan brukar överleva och sätter nya bladskott till våren innan den går i blom. Kålplantor börjar nämligen blomma och sätter frö år två – bra komma ihåg om du vill samla in dina egna fröer.

Nelson_Garden_What do you harvest in winter_Image_1.jpgOm du låter dina kålplantor stå kvar går de i blom till våren. Låter du fröbaljorna utvecklas helt kan du spara nya frön att så.

Skörda rotsaker under vintern

Palsternacka, morot, jordärtskockor och haverrot är några av de rotsaker du kan lämna kvar i jorden för tidig vårskörd. Det innebär att du – förutsatt att det ännu inte är tjäle – också kan skörda dessa under vintern om längtan efter egenodlat blir för stor. Det kan vara bra att vara försiktig när du skördar och se till att kvarvarande rotsaker är täckta med jord som skyddar dem mot kyla.

Saknar du någonting att skörda utomhus?

Om du saknar någonting att skörda utomhus kan du så mikroblad eller grodda. De ger skörd redan de närmaste veckorna!