Du agerar som:

Omskola

06 July 2021

Eller konsten att skrika utan att säga ett ord...

Jag har ofta förundrats över hur en växt kan vara så högljudd i sina protester utan att den egentligen säger ett enda ord. Det går inte att ignorera en växt som behöver skolas om. På alla tänkbara sätt visar den oss att NU är det dags för en ny kruka. När protesterna bli för högljudda är det bara att rota fram jord, krukor och etiketter och skrida till verket. Efteråt är nämligen tillfredsställelsen stor när man ser hur de små liven sträcker ut sina rötter och bladen snart antar en ny, synnerligen trevlig mörkgrön nyans. Växter är nämligen sådana… de må vara högljudda i sina protester när de inte får vad de behöver men de är inte sena att tacka för omsorgen när de fått sina önskemål uppfyllda.

imagesetx.png

Att omskola en planta är nödvändigt för att den ska få bästa möjliga start i livet. Rätt gjort får du livskraftiga plantor som har god möjlighet att stå emot skadedjur och andra faror som lurar när de väl kommer ut på sin slutliga växtplats.

Gör så här: Omskola

Nelson_Garden_Omskola_image_4.jpg

1. Börja med att så fröna du har valt. Det går bra att så i minidrivhus, tidningspapperskrukor, små krukor, pluggbox, Rootrainers®, torvbriketter eller väljer du att bredså glest i ett tråg. Valet beror lite på vilken sorts växt det är och hur mycket jord den behöver i krukan för att utvecklas på bästa sätt. Så fröna i såjord, sätt etiketter på vad som växer var och fukta jorden med en sprayflaska fylld av vatten. Ställ sådden varmt, antingen på en värmematta eller över ett tempererat element. När de små plantorna börjar titta upp placeras de svalare och gärna med extrabelysning. Följ alltid instruktionerna på fröpåsen noggrant.

Nelson_Garden_Omskola_image_5.jpg

2. När plantorna har fått sina första karaktärsblad, de blad som kommer efter de allra första hjärtbladen, behöver de skolas om till en större kruka fylld av näringsrik jord. Vattna cirka en timme innan det är dags för flytten eftersom plantorna då blir lättare att få upp ur krukan eller dela, och dessutom har de hunnit fylla på sina vätskereserver innan chocken av att byta kruka kommer. Fyll lika många små krukor som du har plantor som ska skolas om med bra jord och gör hål där plantorna ska få plats. Flytta över plantorna genom att hålla i ett av bladen (håll inte i den känsliga stjälken eller i rötterna) och tryck försiktigt till jorden runt rötterna så att plantan står stadigt. De första dagarna efter omplanteringen kan det vara bra att ställa krukorna på en värmematta eftersom plantorna då repar sig bättre och kommer igång med tillväxten snabbare. Fortsätt med extrabelysningen och ge flytande näring efter 2-3 veckor.

3. När rötterna börjar titta ut genom dräneringshålen i botten på krukorna är det dags att flytta till en ny kruka, en modell som är några centimeter större än den förra. En fyrkantig kruka är att föredra eftersom rötterna oftare stöter på kant vilket stressar dem att växa mer. Sätt gärna i en blompinne som stöd, för nu börjar plantorna bli ganska stora.

4. Vissa plantor, till exempel tomater, kan behöva ytterligare en flytt före den slutgiltiga flytten till rabatten eller den stora utekrukan.

image1zxer.png

5. Innan det är dags för plantorna att flytta ut måste de avhärdas. Det gör du genom att ta ut dem en kort stund varje dag och succesivt utöka tiden av utevistelse. I början brukar jag låta plantorna stå i skuggan några dagar och först därefter ställa dem i solen, täckta med fiberduk. Det är nämligen så att för växterna är det solen som gör mest skada innan de har vant sig vid livet utomhus. Att avhärda växter är en konst och det bästa rådet jag kan ge är att skynda långsamt. Odla några extraplantor och spara dem inomhus medan resten avhärdas så har du några i reserv ifall något skulle gå snett.


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND OCH ANNIKA CHRISTENSEN