Du agerar som:

Sara Bäckmo sår och skördar året runt

07 March 2022

För trädgårdsbloggaren och odlaren Sara Bäckmo har odlingssäsongen varken början eller slut.  Den pågår för fullt året om och vintersäsongen är den stora bonusen. Varför begränsa odlingsåret när man kan njuta av härligheten året runt?

Namnet Sara Bäckmo och hennes Skillnadens trädgård behöver oftast ingen närmare presentation bland odlarvänner. Namnet Skillnadenväcker en nyfikenhet, det är något magiskt och passionerat över det.  Det var här, i småländska Bökebacken, som Saras trädgårdspassion väcktes på allvar. Året var 2011 och fram till dess hade tomten bara bestått av sly och snår, brännässlor och ogräs. Grannens grävmaskin räddade henne från ett evighetshelvete med spade och hacka och en 350 kvm stor plätt, som skulle bli hennes framtida köksträdgård, bredde ut sig framför vardagsrumsfönstret.

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_10.jpg
Skillnadens trädgård har vuxit fram och ger skörd året runt. Foto: Markus Danielsson

Skillnadens trädgård

Redan när Sara köpte det gamla huset hade hon en drömbild av en egen köksträdgård.

Hon är uppvuxen med köksträdgård och det var alldeles självklart att det skulle finnas en hos henne med.Vi går i flisgångarna som kantas av yvig sparris, hon slår ut armarna och förklarar:
– Jag såg framför mig en sån här levande trädgård fylld av växtlighet men jag hade inte riktigt kunskapen då. Att det skulle vara möjligt att odla mat under hela året var helt obegripligt.

Då såg hon på odling på det traditionella sätt som många hobbyodlare gör. Man slänger ner några frön i jorden på våren och ser vad som händer framåt sommaren. Nu är hon betydligt mer beslutsam och motiverad i sin odling. Nu finns varken början eller slut på odlingssäsongen, den pågår hela tiden. ”Så lite men ofta” har blivit något av hennes devis.

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_4.jpg
Genom att så lite och ofta, finns det alltid plantor i olika storlekar att ta han om – eller skörda. Foto: Lovisa Back

Odla året om

Erfarenheten har gjort Sara orädd. Ett misslyckat odlingsresultat är inte en förlust, hon ser det som en lärdom, eller rentav en vinst som hon tar med sig till nästa säsong. Hela tiden provar hon sig fram med vad som funkar och inte funkar i den egna trädgården.

Men odla året om, är det verkligen möjligt? Det kan låta som en utopi på våra breddgrader. Visst går det, och det är superlätt att komma igång, menar Sara.

– Det allra enklaste sättet är att så och odla lite mer än vad du behöver och sedan låta grönsakerna stå kvar i landet längre än de brukar. Man behöver inte tänka på att odla något specifikt för vintern, det är bara att köra på med mer av allt. Förutom de värmekrävande grönsakerna som tomat, gurka och baljväxter såklart.

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_3.jpg
Machésallat (vintersallat) och grönkål tål kylan och går att skörda större den av året. Foto: Lovisa Back

Välja rätt sort

De allra flesta av våra grönsaker är mycket köldtåliga och klarar av lagring i jorden. Purjolöken är en helt suverän vintergrönsak, som tål att stå kvar i jorden och även övervintra. Morötterna kan också stå kvar, palsternackan kan klara sig över vintern utan problem och jordärtskockorna likaså. De flesta kålsorter kan stå kvar i princip hur länge som helst. Sara är fullständigt förälskad i kål så det är ingen tillfällighet att det ingår många kålsorter i frösamarbetet med Nelson Garden.

När man väl har upptäckt potentialen i den egna trädgården, hur mycket mat man faktiskt kan få ut och förvånas över hur fint det blir, är det lätt hänt att man vill ha mer. Då kan man ta odlingen ett steg längre och börja så mer specifika vintergrönsaker under sommaren som kan skördas under vintern.

Sara sparar gärna en del favoriter, som vintersallat, till den kalla årstiden. På sommaren odlar hon så många andra goda sallatssorter och vintersallaten blir en exklusiv delikatess att längta till. Hon sår den på sensommaren och fortsätter i omgångar under hela hösten.

– Låt bli att höststäda, låt allt stå kvar i landen så kan du skörda godsaker i december. Värsta skatten!

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_9.jpg
På den frusna jorden kan du så exempelvis grönkål, sallat och dill. Täck med ett tunt lager jord och invänta våren! Foto: Markus Danielsson

Så i smällkalla vintern

Vintersådd är nästa steg, alltså att så nytt i smällkalla vintern. Sallat och spenat lämpar sig särskilt fint för detta. Det är bara att krafsa ner fröerna i jorden och låta vintern och snötäcket göra sitt.

– Det en sådan grym kick på vårkanten när man skördar allt det där goda som man faktiskt inte behövt jobba särskilt mycket för, säger hon.

Det som skiljer vinterodlingen ifrån den traditionella sommarodlingen är den otroligt långa framförhållningen. Under vår och sommar kan du så och skörda med bara några veckors mellanrum, men i vinterodling krävs en annan planering.  I november är det inte möjligt att så något som ska skördas i januari. I vissa fall måste planeringen ligga ett helt år fram i tiden, som med purjolök. Det är klokt att ha odlat upp mycket av den eftersom den inte går att så på nytt i augusti, då är det för sent. Det är en utmaning, menar Sara, och det som gör det så himla kul!

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_7.jpg
Kyla och mörker är inga problem för vinterportlak, så länge den skyddas från alltför mycket regn och snö. Foto: Markus Danielsson

Lyckas med din vinterodling

Den avgörande faktorn för en lyckad vinterodling är att välja sorter som tål kyla. De ska vara härdigaför vårt nordiska klimat, något Sara tänkte särskilt på i urvalet till förkollektionen Så året runt.

– De här fröerna är kanske den puffen rakt in vinterodlingen som den osäkra behöver, säger hon och fortsätter: – Man behöver inte ta en massa beslut själv, någon annan har gjort urvalet. På påsarnas instruktioner beskrivs mitt sätt att odla, och i mångt och mycket handlar det om att bara strössla ut fröerna och se vad som händer. Befriande, jag vill att vi ska våga experimentera mer.

Vi kikar in i ett av de två tunnelväxthus som finns i Skillnadens trädgård. Sara berättar att hon har mött människor som odlat i 40 år och som aldrig hört talas om att man skulle kunna odla på vintern. Människor som tror att man behöver ha uppvärmda växthus med extra ljus för att lyckas. Det är galet att folk är så ovetande om vad man faktiskt kan göra, hur man kan odla under alla säsonger, även på friland. Det mesta av jobbet med vinterodlingen görs ju på sommaren och hösten, när man ändå är igång som bäst. Visst förenklar växthusen odlandet och ökar möjligheterna, men det är absolut inte nödvändigt. Ta dig en titt på hur din egen odlingsplätt ser ut. Vilka väderstreck? Finns det ett skyddat läge? Det gäller att utnyttja de ytor man har på bästa sätt. Väderstreck har stor betydelse, att odla på norrsidan under den mörka vintern är kanske inte att rekommendera. Ett helt annat resultat uppnås om man odlar i skyddat söderläge och kanske dessutom täcker med pallkragelock eller fiberduk. Gynnsamma förhållanden i kombination med rätt växtval banar vägen för framgång.

Nelson_Garden_Sara-Bäckmo-Harvest-all-year-around_Image_5.jpg
För att dämpa avdunstningen och hålla kvar vattnet i odlingen, är täckodling en bra metod som tillämpas flitigt i Skillnadens trädgård. Foto: Markus Danielsson

Meningen med att odla

Det här med att odla och att arbeta med allt som växer och blommar har inneburit så mycket för Sara.

– Jag känner mig inte stressad med trädgården som jag vet att många andra gör. Allt behöver inte vara så perfekt, jag har kommit bortom det. ”Det är det operfekta som är perfekt för migjust nu.” Jag är en person som tycker om att nörda ner mig i saker, och om femton år kanske jag utforskar allt om växtfärgning. Eller något annat. Men grönsaksodling kommer nog alltid att finnas i mitt liv för det skänker mig så otroligt stor glädje.

Saras fyra vinterfavoriter

  • Vintersallat
  • Grönkål
  • Purjolök
  • Jordärtskocka

Så tidigt för vinterskörd

  • Purjolök
  • Rotselleri
  • Vinterkål (storväxande kål, t.ex. grönkål, savojkål och liknande)
  • Palsternacka

Saras tips för att maximera skörden

– Odla mycket, mycket mer än vad du behöver. Odlar du ett överflöd så har du det överskott som tillåter dig att skörda och äta och samtidigt låta en del av grödorna stå kvar i landet. På så sätt förlängs säsongen på ett utmärkt sätt utan att du egentligen behöva göra särskilt mycket.

Sara Bäckmo

Familj: Maken Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa. Hunden Kapten Kuling och ett gäng katter.

Bor: I ett 1800-talshus i byn Bökebacken söder om Växjö.

Gör: Självförsörjande odlare, författare, journalist och bloggare. Driver Nordens största trädgårdsblogg sarabackmo.se. Har skrivit böckerna Skillnadens Trädgård – Ett ekologiskt trädgårdsskafferi och Skillnadens skörd. Till hösten 2018 släpps en ny bok: Vinterodling – Skörda när det är kallt.

Text: Maria Fors Östberg

 

På fönsterbrädan och vintersådda blommor

I Så året runt finns även lågväxta tomat- och gurkplantor som lämpar sig för inomhusodling, grönsaker som behöver förodlas redan på vintern för att hinna ge skörd samt blommor som kan höst- och vintersås utomhus.

Odla tomater och paprika inomhus

Att odla fruktsättande grönsaker som gurka och tomat inomhus går alldeles utmärkt, i synnerhet om du väljer sorter som håller sig ganska små. På fröpåsarna ger vi tips om hur du bäst lyckas med din inomhusodling. Gurkor mår exempelvis bra av en försiktig dusch då och då, och växtbelysning är ett måste för ett lyckat resultat. Skörden blir kanske inte lika stor som utomhus, men det är ett roligt odlingsprojekt. Och visst känns det lyxigt att kunna njuta av egenodlad tomat och gurka mitt i vintern!