Du agerar som:

Lös bevattningen under semestern

05 juni 2023

Semestern närmar sig med stormsteg och kanske oroar du dig över hur dina växter ska klara sig när du reser bort? Här är några knep och tips som hjälper blommor och grönsaker att överleva – både i trädgården och inomhus. 

På sommaren går många av oss på några veckors välbehövlig ledighet. Inte sällan oroar vi oss då över hur allt som växer såväl inomhus som i trädgård och på uteplats ska klara sig under semestern när vi planerar att vara bortresta.

Sanningen är att de flesta blommor, grönsaker och andra växter mår bäst av regelbunden bevattning. Men har du ingen som kan hjälpa till med att vattna finns det ändå många knep och tips på hur du hjälper växterna på traven. Många inne- och uteväxter klarar sig faktiskt ganska bra utan vanlig, traditionell vattning i åtminstone i en till två veckor med rätt förberedelser.

Bevattningstips för det som växer i trädgården

Utbyt tjänster eller ge någon ett sommarjobb 

Kanske har du en granne som inte har semester samtidigt som du och som ställer upp om du i gengäld vattnar när hen är bortrest? Ett annat tips är att fråga runt bland yngre grannar eller släktingar. Kanske hittar du någon som söker ett enkelt sommarjobb och blir glad över få vattna hemma hos dig mot en billig penning. Det finns många sätt att hjälpa varandra på.

Rensa bort ogräset

När det gäller blommor och grönsaker som växer i trädgården är det viktigt att rensa bort ogräs, ogräset dricker nämligen mycket vatten som dina blommor och grönsaker då går miste om.

Vattna ordentligt och på djupet innan du åker

Vattna igenom växterna ordentligt så att jorden blir helt blöt och vatten kommer ned på djupet i jorden. Punktbevattna gärna ordentligt hellre än att låta vattenspridaren fukta jorden bara på ytan. Det är viktigt att det du odlar får vatten djupt nere i jorden där rötterna håller till. Då klarar sig dina grönsaker och blommor oftast fler dagar utan bevattning.

En pallkrage täckt med en odlingsduk i ull som vattnas med en vattenkanna i zink.
Att täcka jorden hjälper till att hålla ogräset i schack, men bidrar också till att minska avdunstningen och hålla kvar fukten i jorden.

Täck för att bevara fukten i jorden

Lägg över täckmaterial som bevarar fukten i jorden. Gräsklipp, täckbark eller lecakulor fungerar alldeles utmärkt. Stenar och grus går också att använda runt en del plantor för att bevara fukten i jorden. Det finns även dukar i kokosfiber eller ull som kan användas för att hålla kvar fukten i jorden.

Använd självbevattningssystem

Att investera i ett bevattningssystem i trädgården kan förstås vara en god hjälp men det är det inte alla av oss som har lust att investera i det. Petflaskor fyllda med vatten som du sticker ned i jorden kan fungera bra i den lilla rabatten – särskilt om du dessutom har vattnat på djupet innan och bara ska vara bortrest en vecka.

Vad gäller gräsmattan så tål den faktiskt torka bättre än vad många tror. En gräsmatta som blivit gul av torka går i vila och repar sig snabbt när den får vatten igen.

Bevattningstips för grönsaker och blommor i kruka

Ställ krukorna på en svalare plats 

Har du odlat ute i kruka eller har andra växter ute i kruka så ställ gärna krukorna i skugga. Balkonglådor och amplar i soliga lägen kan med fördel placeras på golvet eller marken vid en skuggig vägg. Låt inte blommor som du har i kruka inomhus stå i soliga och heta fönster. De klarar sig mycket bättre om de får stå längre in rummet på en svalare plats dit dagsljuset fortfarande når. Ett tips är att samla alla krukor tätt tillsammans och vattna väl dagarna innan du åker. Då kan växterna till viss del hjälpa varandra att hålla fukten.

Prova att använda en bevattningsmatta

Har du mycket som växer i kruka så är det en bra idé är att köpa en bevattningsmatta i filt som du kan låta plantorna stå på under tiden du är borta. Tänk på att välja en plats och en yta som tål fukt.

  1. Fukta hela mattan och ställ den på ett plant underlag.
  2. Stoppa mattans ena kant i en vattenfylld balja eller ho som står strax nedanför det plana underlaget. Mattan suger då upp vattnet så den hela tiden är genomfuktad.
  3. Ställ blommorna på mattan så suger rötterna upp vatten.
  4. Säkerställ att det är hål i botten på krukan. Lyft bort ytterkrukor som inte har hål i botten.
  5. Du kan även använda frottéhanddukar eller skumplast som bevattningsunderlag.

 

Sallat i en vit självbevattnande balkonglåda.
Ett bra tips är att plantera om salladen i en självbevattnande balkonglåda och ta med till sommarstugan.

Använd självbevattnande krukor och balkonglådor

Det finns en uppsjö självvattnande krukor på marknaden som passar olika typer av blommor och växter. Det finns också speciella bevattningstrådar som består av bomullstrådar höljda i plast. Den ena änden trycker du långt ned i jorden, den andra änden stoppar du i en balja med vatten så suger jorden upp vatten via tråden. Vill du inte köpa en bevattningstråd går det också att använda garn eller remsor av nylonstrumpor.

Vattna med vattenfyllda petflaskor

Ett annat smart tips är att använda tomma petflaskor du har hemma. Stick ned de vattenfyllda petflaskorna upp och ned i jorden utan kork. Du behöver inte oroa dig för översvämning i krukan eftersom jorden bara tar upp så mycket vatten den behöver. Det finns även speciella droppkorkar att sätta på petflaskan och som släpper ifrån sig lite vatten i taget så att jorden hålls fuktig.

Ställ växterna i vattenbad

Blommor som dricker riktigt mycket kan du förvara i badkaret eller i ett annat vattenbad. Fyll badkarets botten med lite vatten, sätt i proppen och ställ ned blommorna utan ytterkrukor. Alla blommor klarar inte detta utan endast de som behöver väldigt rikligt med vatten. Har du busktomat i kruka kan detta vara värt att prova. Det finns dock alltid en risk att rötterna blir för fuktiga och börjar ruttna. Men den risken kan vara värd att ta om du inte har någon som kan hjälpa dig att vattna tomaterna och du ska vara borta i mer än en vecka.