Du agerar som:
Reconnect to nature
Home / Frö

Fröer till kål och broccoli


Kål är en ettårig grönsak och nyttig, god och rolig att odla. Den är tålig mot kyla och går bra att odla i hela Sverige. Kål trivs generellt bäst i mullrik, lerhaltig och välgödslad jord och går bra att odla i pallkrage, i en i hink på balkongen och på friland. Grönkål går även bra att förså på vintern och plantera ut i växthus tidigt på våren för tidig skörd. Du kan direktså kålen i landet när jorden blivit varm. Men det är säkrare att förså kål inomhus och att plantera ut färdiga småplantor som står emot angrepp från insekter och sniglar bättre. Pak choi och tatsoi växer snabbt. De kan du skörda efter bara några veckor. Grönkål och svartkål/palmkål kan du skörda tidigt som småblad men även låta växa upp och skörda sent på året. Rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och broccoli tar lite tid på sig och skördas sensommar och tidig höst. I vissa delar av landet kan flertalet kålsorter ge fin höstskörd vid sådd i juli. Broccoli, bladkål och kålrabbi till exempel. Prova för att se vad som fungerar där just du bor. När du planterar ut kålen är det viktigt att du täcker den med ett nät som skydd mot kålmal och kålfjäril som annars gärna vill lägga ägg på undersidan av bladen. Om du upptäcker ägg, kläm dem. Fullt utvecklade larver är bäst att lyfta bort från plantan, alternativt kan du nypa bort blad där det sitter många.

Läs mer

33 Produkter

Ekologisk